Mednarodni transport pogosto povzroča preglavice manjšim podjetnikom, ki se šele pripravljajo na vstop na tuje trge. Gre namreč za čisto drugo zgodbo, kot je lokalni prevoz v Sloveniji. Pri tovorjenju preko meje je treba poskrbeti za cel kup formalnosti, pojavijo pa se tudi določeni stroški, ki takšno poslovanje še otežijo. Če dodamo še druge potencialne zaplete, se zdi mednarodno poslovanje res smiselno le v primeru, da gre za velike marže. A obstajajo določene rešitve, ki takšno poslovanje močno olajšajo.

Za uvoz robe le redko v celoti poskrbi samo podjetje, ki tovor naroči. Večinoma za to izkoristimo storitve logističnih partnerjev, ki prevzamejo posamezna opravila. Najboljša možnost je zaposlitev špediterja, ki poskrbi za vse, kar je povezano z mednarodnim prevozom od proizvajalca oziroma dobavitelja, vse do točnega naslova, kjer tovor pričakujemo. Takšna rešitev pride v poštev za zahtevnejše uvoznike, ki imajo večje količine tovora in pogost transport iz tujine.

Če nimamo tako velikih potreb, je verjetno bolje izbrati partnerja le za določen segment. Lahko na primer poslujemo neposredno s prevoznikom, ali pa izkoristimo dostavno službo, ki lahko izpolni tudi vlogo uvoznika. V vsakem primeru je pametno poskrbeti vsaj za to, da se transport ne zaplete na meji – prav ta je namreč ključna točka za vsakršen uvoz robe. Tu namreč pride do stroškov in tudi morebitnih zapletov, če ne vemo, kaj pričakovati. Prav zato je priporočljivo, da se takšnih prevozov ne lotevamo sami, temveč izkoristimo pomoč partnerjev, ki imajo s takšnimi postopki izkušnje. Ne le, da se s tem rešimo skrbi in opravkov, lahko si tudi znižamo stroške.

Kategorije: Storitve