Kakšen akumulator izbrati za domačo sončno elektrarno? To je seveda odvisno od mnogih dejavnikov, prav tako pridejo v poštev različne lastnosti akumulatorjev. Najprej pa običajno pogledamo kapaciteto, ki je uporabna številka za primerjavo različnih možnosti. Ne moremo pa točno povedati, kakšna kapaciteta je najboljša – tako prevelika kot premajhna kapaciteta namreč vodita v težave.

Kapaciteto akumulatorja je treba določiti glede na to, koliko energije dovajajo sončne celice, pa tudi glede na pričakovano porabo in način uporabe. Vsekakor je treba zagotoviti zadostno kapaciteto, da akumulator v času neuporabe ni napolnjen že takoj. Tudi v najdaljših sončnih dneh sončne celice v pravilno sestavljeni sončni elektrarni ne napolnijo akumulatorja v celoti, čeprav je to odvisno od načina uporabe. Poleg tega upoštevajmo, da akumulator nikoli ne more biti povsem izpraznjen, tako da je govor o polnem oziroma praznem akumulatorju precej nesmiseln. Veliko bolje se je orientirati po točnih številkah in teoriji.

Za univerzalno izbiro v manjših domačih elektrarnah velja akumulator 100Ah, ki ponuja nekakšno vsestransko kapaciteto. Tak akumulator lahko napaja en sam solarni panel, kapaciteta pa je zadostna tudi za dva panela ali celo več, odvisno od porabe. Prav tako lahko akumulator 100Ah kombiniramo z drugimi in nadgradimo, če dodajamo sončne celice. Tak sistem je zelo prilagodljiv in se ga da enostavno nadgraditi. Lahko pa seveda neposredno nadgradimo tudi sam akumulator. Hitro se izkaže, da akumulator 100Ah za več panelov ne bo zadosten, uporabimo lahko večje akumulatorje, s kapaciteto vse do 200 ali 240Ah, potem pa je smiselno akumulatorje kombinirati in ustvariti večje baterije s praktično neomejeno kapaciteto.

Kapaciteta akumulatorja je torej vezana na sončne celice, sama po sebi pa še ne pove veliko. Ne moremo reči, kakšna kapaciteta je prava, saj bo lahko čisto zadosten že akumulator 100Ah, lahko pa ne bo dovolj niti deset takšnih akumulatorjev.

Kategorije: Splošno