Sončna energija je brezplačna, poleg tega jo imamo na voljo v zelo velikih količinah. Če jo znamo pridobiti in primerno skladiščiti, jo lahko uporabimo za napajanje najrazličnejših električnih naprav. Pravzaprav lahko na ta način nadomestimo potrebo po drugih virih energije in tako veliko prihranimo, lahko pa s sončno elektrarno opremimo kak odročen objekt, ki sicer nima dostopa do električnega omrežja. Pomembno pa je, da zbrano energijo primerno skladiščimo.

Pri sončnih elektrarnah so pozornosti deležni predvsem solarni paneli, ki imajo vsekakor pomembno nalogo, a predstavljajo le en člen v celotnem sistemu. Zbirajo sončno energijo in jo pretvarjajo v elektriko, to pa posredujejo naprej. V naslednjem koraku je ključen akumulator, ki energijo zbira in skladišči, tako pa omogoča tudi nadaljnje napajanje različnih porabnikov. Ključno je torej, da za ta namen izberemo kakovostno, zanesljivo in dovolj zmogljivo napravo, saj pridejo do izraza različne lastnosti, ki vplivajo na funkcionalnosti takšnega solarnega sistema. Dober akumulator je bržkone celo najpomembnejša komponenta domače sončne elektrarne, zato si na tem področju ne moremo privoščiti kompromisov. Splača se izbrati kakovosten izdelek, ki bo s svojimi zmogljivostmi dopolnil druge člene sistema. Solarni paneli imajo določeno zmogljivost, ki odloča tudi o tem, kako velik akumulator bomo potrebovali, nadalje pa o tem odločajo tudi porabniki, ki jih želimo uporabljati. Prav tako je treba izbrati pravo napetost, na voljo pa so tudi različni tipi – vsak akumulator ima svoje prednosti in slabosti, vsekakor se je pametno skrbno posvetiti izbiri prave rešitve.

V končni fazi o delovanju solarne elektrarne odločajo prav vsi členi. Če solarni paneli ne bodo pravilno delovali, ne moremo pričakovati delovanja drugih delov elektrarne. A vsekakor je skladiščenje energije v tem primeru nujno in lahko nadomesti tudi pomanjkljivosti druge opreme. S skladiščeno energijo lahko akumulator napaja porabnike tudi v primeru, da paneli ne delujejo ali pa se pojavijo kake druge težave.

Kategorije: Splošno