Pri izolaciji moramo res misliti na vsako podrobnost. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da na kakšno malenkost pozabimo, pri tem pa nastane toplotni most, ki povzroča izgube. Takšne napake lahko hitro zagrešimo, težko pa jih odkrijemo, zato mora biti izolacija že v izhodišču odlično narejena.

Posvetimo se predvsem večjim površinam. V notranjosti je to gotovo notranja izolacija stene, ki je ključnega pomena za izolacijo stanovanjskih prostorov. Nimamo pa opravka le s stenami – potrebna je tudi toplotna izolacija poda in stropa, da smo lahko povsem zaščiteni pred vdorom mraza oziroma vročine iz zunanjosti in uhajanjem toplote iz ogrevanih prostorov. V vsakem primeru se še posebej pozorno posvetimo tistim elementom, ki imajo potencial za povzročanje težav – to so balkoni in terase, pa tudi okna, vrata in druge nepravilnosti na veliki ravni površini. Načeloma je notranja izolacija stene povsem enostavna, a s takšnimi izzivi lahko postane dokaj zapletena. Večje je tudi tveganje za nastanek toplotnih mostov.

V vsakem primeru moramo upoštevati veliko dejavnikov, tako zunanje razmere kot notranje. V poštev pride recimo ogrevanje. Toplotna izolacija poda mora vzeti v zakup način ogrevanja, da lahko ta učinek kar najbolje izkoristimo. Predvsem pri talnem gretju je treba izolaciji tal nameniti veliko pozornosti. Pod sistemom je treba položiti izolacijo, ki preprečuje ogrevanje betonske plošče, medtem ko mora biti toplotna izolacija poda izdelana tako, da učinek ogrevanja kar najbolje pretvori v višjo temperaturo v prostoru. To ni enostavna naloga, veliko je odvisno od izolacijskih lastnosti izbranih materialov, pa tudi od same izvedbe. Ravno zato je toplotna izolacija poda pogosto en izmed večjih izzivov pri notranji izolaciji.

Načeloma je večje ravne površine lažje izolirati. Notranja izolacija stene je lahko dober ukrep tudi naknadno, če se odločimo, da želimo doseči boljši učinek – preprosto dodamo plast izolacijskega materiala. S tem brez težav nadgradimo izolacijo.

Kategorije: Splošno