Fiksni zobni aparat je narejen tako, da ga uporabnik ne more samostojno natakniti in sneti. Ko mu ga ortodont namesti v ustno votlino, tam ostane dokler mu ga ne po dveh letih odstranijo. Glavna prednost fiksnega zobnega aparata je zagotovo hitrost ravnanja zob. Pred izumom fiksnega zobnega aparata, so najstniki tudi po 10 let morali nositi zobni aparat. Dandanes pa se zobi lahko poravnajo že v roku dveh let.

Fiksni zobni aparat je lahko narejen iz jekla. Takšni aparati so najbolj pogosti, saj so cenovno najbolj ugodni. Kot pravijo ortodonti imajo tudi najboljše in najbolj optimalne lastnosti. Vendar pa si vsi ne želijo imeti v ustih temne kovine. Zato se raje odločijo za druge materiale.

Fiksni zobni aparat, ki je najbolj priljubljen je zagotovo keramični. Ta je namreč tako rekoč brezbarven, saj je narejen v barvi naših zob. Takšni aparati so iz estetskega vidika idealni, so pa bolj nevarni za poškodbo naše zobne sklenine. Tisti uporabniki, ki pa si želijo imeti v ustih najbolj poseben zobni aparat, se odločijo za zlat fiksni aparat, ki velja za prestižen zobni pripomoček. Takšnega si namestijo le redki pacienti, ki imajo možnost, da si ga lahko privoščijo.

Puljenje zoba zaradi bolečin

Puljenje zoba je postopek za katerega se zobozdravniki le redko odločijo. A vendar se včasih pojavi takšna situacija, da se razbolelega zoba ne da več rešiti. V takšnem primeru pride v poštev le možnost puljenja. Vsekakor imamo kot pacienti pravico, da se pred puljenjem posvetujemo z različnimi zobozdravniki. Velikokrat se namreč zgodi, da se njihova mnenja razlikujejo in tako lahko na koncu le najdemo primernega strokovnjaka, ki nam je pripravljen zob rešiti.

Puljenje zoba je navadno dokaj neprijetno opravilo za pacienta. Vendar pa ga strokovno osebje lahko izvede neboleče in profesionalno. Po puljenju pa moramo paziti, da se nam rana ne vname in zagnoji. Zato je dobro, da smo vsaj en dan po posegu doma in počivamo.

Kategorije: Splošno