Za moto akumulator je potrebna posebna nega, ravno zato, ker motor ne uporabljamo celo leto. Najprej moramo preveriti napeljavo. Z trdo krtačo ali ustreznim čistilnim sredstvom očistite vse kontakte. Pozornost morate posvetiti tudi pritrditvi vijakov, pravilno montiran naj bo pokrov baterije, da prepreči vpliv mrzlega zraka in vlage. Posebno čistilno sredstvo lahko kupite v spreju, prodajajo ga na vsakem bencinskem servisu.

Moto akumulator je večinoma zaprtega tipa. Se vedno pa obstajajo taki, ki jim je potrebno doliti nekaj destilirane vode. Nivo tekočine v celicah moramo preveriti.

Nekateri motorji počivajo vso zimo, takrat je pametno kupiti električni vzdrževalec akumulatorja.

Enkrat mesečno zaženite motor, tako preverite delovanje diname. Motor se mora ogreti na delovno temperaturo. Poleg tega preverite se razmigate sklopke, plin, ročice zavor in razmigajte vzmetenje. Lahko naredite se kak krog.

Dober akumulator ob takem vzdrževanju prebiti vsako zimo. Posebno novi. Če pa je vas akumulator že star in ga bo potrebno zamenjati, pa se moramo držati navodil proizvajalca.

Solarni komplet ni primeren samo za hišo, ampak tudi za avtodome, vikende, za kampiranje, črpanje in pretakanje vode, za garažna vrata, navtiko, električne pastirje,,,,

Izbrati si moramo primeren solarni komplet, ki bo najbolj primeren za vase potrebe. Prodajalci vam svetujejo, da je 200 litrov dovolj za 2 do 3 osebe, 300 litrov je primerno za 3 do 5 oseb, nad 300 litrov pa je dovolj za 5 oseb in več.

Strokovnjaki priporočajo klasične kolektorje. So nezahtevni za vzdrževanje in preproste vgradnje, cevne oziroma vakuumske pa priporočajo kadar ste omejeni s površino ali imate zeljo tudi v prehodnem letnem obdobju z manj sončne energije delno predgrevati bojler. Zaradi boljšega izkoristka v slabšem vremenu so bolj primerni sistemi s podporo ogrevanja stanovanj.

Solarni komplet je primeren za področja, kjer ni možnosti priključitve na električno omrežje. Ko se odločimo za pašnike so solatni kompleti odlična izbira. Solarni kompleti so okolju prijazni, trajni in učinkoviti.

Kategorije: Oprema