Pred vstopom na spletni trg se običajno vprašamo, kako izdelati spletno stran, bolj malo pa se sprašujemo o tem, ali lastno spletišče sploh rabimo. Čisto možno je namreč, da spletne strani ne bomo potrebovali, saj so na voljo nekatere nadvse privlačne alternative, ki lahko prav tako vodijo do uspeha.

Spletno poslovanje brez spletne strani

Morda vprašanje, kako izdelati spletno stran, sploh ne bo prišlo v poštev. Ne samo v tem smislu, da lahko izdelavo preprosto preložimo na strokovnjake – lahko se izdelavi v celoti izognemo. To možnost ponujajo nekatere spletne platforme, pri katerih lahko brez težav in brez potrebe po posebnem znanju širimo svoje vsebine in povsem neomejeno opravljamo svoj spletni posel. Ta rešitev seveda ne pride v poštev v prav vsakem primeru, a je lahko zelo učinkovita. Enako velja za najem spletne strani ali trgovine, a s tem se ne rešimo povsem tistih zagat, zaradi katerih se sprašujemo, kako izdelati spletno stran – še vedno imamo namreč opravka s tehnikalijami in raznimi nastavitvami, tudi z vzdrževanjem in osveževanjem vsebine, domenami in podobno.

Poslovati je možno tudi povsem brez predstavitve spletnih vsebin. Ne glede na to, ali imamo lastno spletno stran ali pa svoje vsebine predstavljamo na drugih spletiščih, smo še vedno vezani na določene omejitve. Tem se izognemo, če izberemo recimo email marketing, ki poteka izključno po e-pošti. Seveda, večinoma se kombinira s spletnimi stranmi in v končni fazi tudi vodi do ponudbe, ki je predstavljena v tej obliki, ni pa to nujno. Čisto možno je email marketing izvajati brez spletne strani in na ta način tržiti tudi kakšno drugo ponudbo. Treba bo sicer najti vir ustreznih e-poštnih naslovov, pametno pa je tudi vodenje same email marketing kampanje zaupati strokovnjakom, a na ta način je možno doseči široko publiko, ne da bi morali za to investirati v izdelavo spletne strani in se ukvarjati z urejanjem spletišča.

Kategorije: Splošno