Za ogrevanje lahko uporabimo različne sisteme ter različne vire energije. Predvsem se odločamo na podlagi cene, ko seveda zadostimo osnovnemu pogoju zmogljivosti in zanesljivosti sistema. Pri ogrevanju nam lahko pomagajo toplotne črpalke, ki so znane po tem, da na dolgi rok ponujajo izjemen izkoristek in zelo ugodno ogrevanje, medtem ko lahko v izhodišču zahtevajo znatno investicijo. Imamo pa na voljo tudi cenovno ugodne črpalke, ki se v nekaterih primerih prav tako dobro odrežejo.

Med cenejše izvedbe se uvršča toplotna črpalka zrak voda. Cena za takšno črpalko je v izhodišču nadvse ugodna, lahko tudi 10x nižja kot za kakšne kompleksnejše in dražje izvedbe. To je vsekakor dober argument za izbiro te izvedbe, a seveda se ne moremo ravnati le po ceni. Treba je vedeti, kaj cena sploh vključuje in kateri dejavniki vplivajo nanjo, poleg tega moramo pomisliti tudi na dolgoročne stroške, izkoristek in zmogljivost sistema. Morda bo najboljša izbira še vedno toplotna črpalka zrak voda, cena namreč ni nujno sinonim za zmogljivost ali kakovost. Vedeti je treba, kaj številka sploh vključuje, s tem pa ugotovimo, zakaj je med najcenejšimi izvedbami prav toplotna črpalka zrak voda. Cena namreč vključuje nakup in vgradnjo opreme, oboje pa je pri tej izvedbi zelo ugodno. Ta tip črpalke potrebuje le enostavno zunanjo enoto, medtem ko druge izvedbe zahtevajo vgradnjo večjih kolektorjev, morda celo vrtanje do podzemne vode. Jasno je, da bo postavitev nadzemne zunanje enote veliko lažja, posledično tudi cenejša. Poleg tega je oprema nekoliko bolj enostavna in cenejša za izdelavo.

Cenovno ugodne toplotne črpalke so lahko zelo kakovostne, učinkovite in zanesljive, na dolgi rok ponujajo prav tako prepričljiv izkoristek. Res pa je, da se po zmogljivosti ne morejo kosati z drugimi izvedbami, tako da bo v najhladnejših zimskih mesecih in predvsem v slabo izoliranih stavbah morda potrebno dogrevanje.

Kategorije: Splošno