Ne glede na to, kako pozorno se lotimo priprave kakšnih kuhinjskih specialitet, se rado zgodi, da pozabimo na kakšno podrobnost. Pogosto se nekje na sredi priprave jedi ali slaščic izkaže, da nimamo kakšnega pomembnega materiala, zmanjka nam na primer peki papir ali primerna embalaža za shranjevanje gotovih specialitet. V nekaterih primerih lahko težavo rešimo na zelo domiseln način in praktično brez večjih posledic.

Če nam zmanjka peki papir, je običajna rešitev ta, da se poslužimo kančka masti. Pri tem je opcij zelo veliko tudi za tiste, ki se izogibajo običajnemu olju ali maslu. Na voljo so razna rastlinska olja in masti, seveda pa je prav toliko tudi opcij živalskega izvora. Ta rešitev pride posebej v poštev pri peki – pekač preprosto namastimo, in že lahko povsem pozabimo na funkcijo, ki jo sicer opravlja peki papir. Res pa je, da v tem primeru rešimo predvsem težavo s prijemanjem jedi na površino pekača, medtem ko ima papir za peko še druge dobre lastnosti, na primer tudi to, da lahko končane jedi enostavno odstranimo s pekača, razrežemo ali pospravimo. Vsekakor je dobro imeti peki papir pri roki, a tudi če ga nimamo, bomo verjetno kulinarično ustvarjanje brez težav in uspešno privedli do konca.

Pogosto se tudi izkaže, da pred začetkom priprave jedi nismo pomislili na primerno embalažo. Posebej v tem oziru izstopa na primer embalaža za torte ali embalaža za pecivo, ki ga pripravljamo v večjih količinah. Za manjše količine to običajno ni težava, saj lahko jedi takoj postrežemo ali pa zapakiramo v univerzalne posodice. Embalaža za torte pa je precej specifična in je ne moremo tako lahko nadomestiti. V določenih primerih se dobro izkaže razna plastična embalaža, če imamo dovolj velike posode. Prav tako pa lahko kot embalaža za torte deluje tudi kombinacija pladnja in folije, če jo uspemo ustrezno podpreti. V končni fazi osnovno zaščito nudi tudi kartonasta škatla.

Kategorije: Ostalo