Ali vas zanima izklicna cena dražbe? Zakaj neki je tako nizka? Za koliko še lahko zraste? Koliko dražiteljev bo. Na določena vprašanja že lahko v samem začetku odgovorimo, medtem, ko bomo morali na odgovore drugih počakati do same dražbe.

Na dražbah se prodajajo zaseženi predmeti, ki so postali last upnika, kajti dolžnik ni bil sposoben vračati dolga. Tako je upniku pomembno, da se predmet čimhitreje proda in zato so običajno izklicne cene dražbe tudi tako nizke. Kar je seveda odlična priložnost za nas in vse ostale interesenete, da kupimo predmet po nizki ceni.

Potem pa, na koliko bo zrastla cena in po kateri ceni se bo prodal določen predmet, je odvisno od odvijanja na dražbi. Koliko je interesentov in koliko so pripravljeni plačati. Kdo bo zadnji dražitelj oziroma tisit, ki bo lahko ponudil in plačal največ? Tako, da je pravzaprav nemogoče trditi vse do konca, do koliko lahko zraste izklicna cena.

Pravtako do zadnjega trenutka tudi ne moremo vedeti, koliko dražiteljev za isti predmet bo. Seveda je v našo koristi, če je teh manj, pa vendar je najbolj pomembno prav to, koliko lahko kdo ponudi in kakšna bo izklicna cena.

Izklicna cena je tudi kazalnik varščine oziroma, običajno pred udeležbo na dražbi plačamo določen znesek varščine, ta je nekje okrog 10% izklicne cene. Četudi seveda ni nujno in je lahko drugačna. Pa vendar, te nikoli ne izgubimo, ker se nam v primeru uspešnega nakupa ta odšteje od kupnine, v primeru, da nam predmeta ne uspe kupiti, pa se nam v celoti povrne.

Dražbe in izklicne cene so torej vsekakor neznanka in se razvijajo ter razpletajo vse do samega konca. Vsekakor pa so tudi dražbe odličen način, da na ugoden, udoben in seveda enostaven način kupimo določene predmet, ki so nam sicer morebiti v redni prodaji nedosergljivi ali nedostopni.

Kategorije: Splošno