Kratica AED označuje, da naprava za oživljanje človeka po srčnem zastoju, spada med Avtomatske zunanje defibrilatorje. To so defibrilatorji, ki so bili zasnovani tako, da jih brez težav uporabljajo tudi ljudje, ki nimajo nikakršnega znanja na področju medicine oziroma na področju reševanja življenj. 

AED defibrilator torej vsakomur nudi možnost, da v primeru srčnega zastoja reši življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je situacija v kateri se znajdemo, ko nekomu zastane srce, psihično izredno naporna. Večina ljudi se trese in ne zna pravilno odreagirati. Prve reakcije pa so ključne, saj povečajo možnost preživetja pacienta .

Kako se uporablja AED defibrilator?

Naprava AED je izredno enostavna za uporabo. Izdelana je tako, da ima dva velika in dobro vidna gumba. Prvi gumb je zelene barve in ga uporabite, da napravo vključite. Drugi gumb pa je rdeče barve in ga uporabite takrat, ko ste napravo že pripravili in lahko z njo oddate šok. 

Vsak AED defibrilator je opremljen z priročnim nosilnim ročajem, ki še poveča enostavno rokovanje. Najnovejši AED defibrilatorji so izdelani tako, da so tudi elektrode hitro dostopne, saj so nameščene v priročnem žepu na zadnji strani. Ravno tu so se proizvajalci zelo potrudili, saj se zavedajo, da minute hitro tečejo, nepoznavalci naprave pa se bodo uporabe zagotovo bali in bodo zato počasnejši.

Glasovno vodenje v slovenskem jeziku

Glavna in najpomembnejša prednost novih AED naprav pa je v glasovnem vodenju čez celoten postopek oživljanja. Glasna, razločna in pomirjujoča navodila spremljajo uporabnika skozi celoten proces oživljanja, kar je za laike izredno pomembno. 

S pomočjo glasovnega usmerjanja boste defibrilator pravilno zagnali, namestili obe elektrodi in ga po navodilih tudi pravočasno sprožili. Po štirih sekundah bo naprava ponovno pripravljena za uporabo in vam bo tudi sama povedala, ali je potrebno spustiti ponoven šok ali ne. Tako pacienta zagotovo ne boste poškodovali z napačno uporabo defibrilatorja. 

Kategorije: Splošno