Vzdrževanje travnatih površin je precej enostavno, če imamo dobro uravnano površino trate in vemo, kje se lotiti dela. Redna košnja, gnojenje z mineralnim dušičnim gnojilom 4 krat na sezono ter spomladansko krtačenje trave so glavne stvari, na katere moramo biti pozorni. Seveda pa je vse odvisno od razmer, v katerih raste trava.

Marsikateri ljubiteljski vrtičkar se pritožuje nad redko travo pod drevesi in ob robovih ograj ter živih mej. Vrtna trava potrebuje res čim bolj sončno lego, ker bo le tako lahko dosegla svoj potencial. Če je področje preveč senčno, trava pač ne more tako dobro rasti v nobenem primeru. Tudi senčne mešanice semen potrebujejo veliko sonca. Zato lahko redke predele trate le dosejemo dvakrat na leto ter dobro pognojimo. Tako se bo stanje nekoliko izboljšalo. 

Glavni delež vzdrževanja pa je seveda redna košnja z ustrezno ostro kosilnico. Vrtne kosilnice morajo biti dovolj nabrušene, da čim bolj gladko odrežejo travne bilke. Topi noži naredijo travi precej škode, saj se ta cufa, hkrati pa iz šopov trave izpadajo kar cele bilke s koreninami vred.

Zato se moramo odločiti za ustrezno kosilnico, ki bo zadostila potrebam. Vrtne kosilnice so standardno orodje za obdelavo trave. V primeru, ko imamo manjšo površino na dovolj uravnanih tleh, pa se splača razmisliti o nabavi robotske kosilnice. Poleg tega, da robotske kosilnice kosijo povsem samodejno in nam ni treba skrbeti za njih, imajo še eno veliko prednost. To je vsakodnevna košnja. Zaradi tega nam ni potrebno zbirati odkosa, saj je ta dovolj majhen, da se brez težav sam od sebe razporedi med travne bilke na tla in tako še dodatno gnoji travnato površino. Hkrati pa vsakodnevna košnja izjemno zgosti trato, tako da je ta zelo lepa. Zato so robotske kosilnice vsekakor vredne ogleda in nakupa.

Kategorije: Splošno