Kreatin se nahaja v človeškem telesu kot dušikova organska spojina. V človeškem telesu kreatin sodeluje v anaerobnen alaktatnem sistemu. Cilj je zagotavljanje energije za delovanje živčnih in mišičnih celic. Kreatin je na trgu prisoten veliko časa, o njem lahko veliko preberemo. Vendar je potrebno pri prebiranju biti pozoren na strokovnost vsebine. Veliko nam o vsebini sami pove že vir sam, ki ima lahko od primera do primera različne interese.

Kreatin se nahaja v mišicah, prosti obliki in obliki kreatin fosfata

Mišična tkiva vsebujejo skoraj ves kreatin v človeškem telesu. V mišicah je približno petindevetdeset odstotkov kreatina, šestdeset do sedemdeset odstotkov v obliki kreatin fosfata, preostanek pa v prosti obliki. Kreatin se v različnih mišicah nahaja v različnih količinah. Celotna količina kreatina v skeletnih mišicah je okrog trideset milimolov na kilogram ter okrog sto dvajset milimolov na kilogram v mokrih mišicah.
Vzdržljive mišice vsebujejo kreatin v manjših količinah kot hitre mišice. Zgornja meja je okrog sto šestdeset milimolov na kilogram mokrih mišic, izjemoma je lahko tudi višja. V človeškem telesu prisoten kreatin se presnovi v kreatinin ter izloči z urinom. Izgubljen kreatin človeško telo nadomesti s sintezo, polovico pa pridobi z hrane živalskega izvora.
Pri uživanju kreatina velja biti pozoren na edini popolnoma potrjen stranski učinek, to je pridobitev telesne teže. Težave s prebavo so lahko slabost, čemur pa se lahko izognemo z dobro raztopljenim kreatinom. Z uživanjem se v nekaterih primerih pojavijo mišični krči ter razne druge težave. Pri zaznanih težavah je dobro raziskati, ali je vzrok kreatin ali gre za drugi vzrok. Kot rečeno je edini popolnoma potrjeni stranski učinek višja telesna teža, pa še te velikokrat sploh ni. Mišični krči, prebavne in druge težave še niso popolnoma potrjene. Zato je v primeru takšnih težav dobro poiskati strokovno pomoč ter se poglobiti v problem. Kreatin je priljubljen prehranski dodatek med športniki, predvsem kreatin monohidrat.

Kategorije: Ostalo