Ne glede na to, kako dobro se zaščitimo proti morebitnim zlorabam intelektualne lastnine, so kršitve pravic še vedno precej realno tveganje. Pri fizični lastnini veliko lažje preprečimo takšne nevšečnosti, saj lahko povsem onemogočimo dostop ali sprejmemo druge preventivne ukrepe. Pri intelektualni lastnini preventiva ne more preprečiti zlorab – zagotavlja le možnost učinkovitega pregona in sankcioniranja teh.

Zelo pomembno pa je vedeti, da kršitev blagovne znamke ali patenta Urad RS za intelektualno lastnino ne ugotavlja sam po sebi. Pravzaprav Urad sploh ni pristojen za ukrepe v primeru kršitev pravic intelektualne lastnine. Nobena služba ni zadolžena za to, da samoiniciativno preverja uporabo zaščitene intelektualne lastnine. To pomeni, da moramo morebitne kršitve odkriti ali prijaviti sami, kar dopušča še dodatno možnost za zlorabe, ki jih preprosto ne zaznamo. Kaj storiti v primeru, da kršitve res ugotovimo? To je precej odvisno od konkretne situacije.

V primeru zaznanih kršitev blagovne znamke se bo najbolje obrniti na Tržni inšpektorat RS. Pri patentih je zadeva nekoliko bolj zakomplicirana, zato bo najbolje, da priskoči na pomoč patentni zastopnik. Na voljo imamo namreč več organov, ki lahko ukrepajo na različne načine. Patentni zastopnik bo najbolje vedel, katera rešitev je najboljša v določenem primeru – morda bo to Finančna uprava RS, predvsem s svojimi carinskimi organi, ali pa Uprava kriminalistične policije, ki ima poseben sektor za gospodarsko kriminaliteto. Izkušen patentni zastopnik seveda pozna opcije in lahko ugotovi, katera rešitev bo prava.

Tudi konkretni ukrepi so lahko zelo različni. Gre namreč tako za civilne in upravne kot kazenske ukrepe, vse pa je odvisno od posameznega primera.

Kategorije: Oprema