V skladiščih je potrebno vzpostaviti celovit in učinkovit sistem manipulacije z blagom. Zato so že dolgo časa v veljavi paletni standardi, ki v praksi pomenijo tovor, naložen na palete enotne velikosti. Najbolj pogosto se uporablja euro palete, za nekatere specifične tovore pa tudi palete drugačnih dimenzij. Standardna vozila za prestavljanje in raztovarjanje teh palet v skladiščih so električni viličarji različnih velikosti in tipov.

Ker so mnogi električni viličarji namenjeni le notranji uporabi, imajo temu primerna tudi kolesa in ostalo opremo, kot so na primer vilice za viličarja. Viličarji za notranjo uporabo so robustni stroji, ki lahko brez težav prenašajo visoke obremenitve bremen na paletah. Poleg tega pa se jih uporablja tudi za tovor v večjih kosih, ki ga ni mogoče zložiti na palete. Zato so notranji električni viličarji raznovrstno orodje, ki omogoča učinkovito manipulacijo s skladiščno robo oziroma tovorom.

Električni pogon viličarjev za notranjo uporabo omogoča, da so taki viličarji predvsem zelo tihi. Še vedno pa imajo učinkovit pogon, ki ima maksimalen navor že takoj na začetku premika. Elektronika, ki je podprta z mikroprocesorskim delovanjem, zato omogoča zelo natančne premike, kjer brez težav nadzorujemo vsak milimetrski gib.

Vilice za viličarja električnega tipa se premikajo s pomočjo hidravličnih valjev, ki jih poganja oljna črpalka. Ker je oljna črpalka gnana električno, omogoča zelo velik navor in tudi precejšnjo natančnost pri dvigovanju težjih bremen. Že na splošno je zaradi elektronskega upravljanja hidravličnih ventilov pri električnih viličarjih mogoče izničiti neželena nihanja in tresljaje, ki bi nastali ob uporabi hidravlike brez krmilnih sistemov. Elementi, kot so na primer vilice za viličarja, se tako ne tresejo in ne zanihajo niti pri bolj sunkovitem premikanju tovora. To prinaša predvsem večjo varnost in udobnost vožnje. Hkrati pa je na ta način tudi časovna učinkovitost viličarja bistveno večja.

Kategorije: Splošno