Plastika je material, ki zaznamuje sodobno industrijo. Najdemo jo praktično povsod, v posebej velikih količinah pa tudi med potrošniki v čisto običajnih stanovanjih. V splošni javnosti so nekatere vrste plastike zelo prepoznavne, druge pa precej manj. Tovrstne umetne mase so namreč tako vsestranske, da se nekatere vrste uporabljajo v industriji in so običajnim smrtnikom praktično neznane, druge vrste pa uporabljamo vsakodnevno prav vsi.

ABS plastika

Plastika, ki se pri omembi tega materiala prva prikrade v misli, je najbrž ABS plastika. Ta naziv označuje močno, manj elastično plastiko, ki se uporablja predvsem za izdelavo trdnih izdelkov. Klasičen primer takšne plastike so otroške gradbene kocke, je pa to material, ki sestavlja mnoge druge trdne izdelke iz umetne mase. Lahko bi rekli, da imamo s takšno plastiko opravka vsakodnevno – nahaja se namreč v ohišjih telefonov, v gospodinjskih aparatih, v notranjosti avtomobilov … Zaradi vsestranskih lastnosti je ABS plastika zelo uporabna, kar industrija s pridom izkorišča. Dodaten adut te vrste plastike je tudi cena, kar pa je značilno za mnoge vrste umetnih materialov.

Polivinilklorid

Ta vrsta plastike je znana tudi pod kratico PVC in je prav tako zelo vsestransko uporabna. Najbolj znan primer so PVC vrečke, je pa polivinilklorid poleg tega uporaben tudi drugje – ima namreč zelo zaželene kemične in električne lastnosti, zato se veliko uporablja tudi v gradbeništvu in industriji, pa tudi v medicini in na drugih področjih, kjer je veliko povpraševanje po materialih z zelo specifičnimi lastnostmi. Polivinilklorid je na voljo v različnih izvedbah, ločimo predvsem mehko in trdo različico.

Kategorije: Storitve