Na dvorišču običajno ne pričakujemo kakšnih posebnih tehnoloških inovacij, pravzaprav niti ne uporabljamo veliko opreme, ki bi takšne funkcionalnosti potrebovala. A tudi tam, kjer teh morda ne bi pričakovali, lahko najdemo zelo posrečene tehnološke rešitve. Če imamo na dvorišču vrata, ki omogočajo enostaven dostop vozilom ali pešcem, lahko z uporabo naprednih mehanizmov dosežemo zelo posrečene učinke.

Najboljši primer v praksi predstavljajo zunanja drsna vrata, ki jih opremimo z mehanizmom za odpiranje in zapiranje. To je lahko povsem samodejno, kar je v veliko korist tistim, ki se vsakodnevno vozijo od doma in nazaj domov. V tem primeru se senzor vrat poveže z oddajnikom v avtomobilu, tako da se zunanja drsna vrata odprejo le takrat, ko zaznajo prihod znanega vozila. Lahko pa mehanizem povežemo tudi s senzorjem gibanja, kar je pogosto povsem zadostna rešitev, ali pa se odločimo za ročno upravljanje s fiksnim gumbom ali daljinskim upravljalnikom.

Zunanja drsna vrata z naprednimi mehanizmi so sicer zelo uporabna tudi v industrijskem in poslovnem okolju, kjer lahko mehanizme nadgradimo še s preverjanjem identitete in oddaljenim nadzorom iz centralizirane kontrolne sobe.

Tudi dvoriščna vrata lahko nadgradimo s takšnimi funkcionalnostmi. Če imamo veliko obiskovalcev, je pametno imeti popoln nadzor nad dostopom do dvorišča – vrata lahko opremimo s sprejemnikom za daljinsko upravljanje, morda omogočajo zunanja drsna vrata upravljanje kar prek računalnika ali mobilnega telefona. Posebej posrečeni so sistemi, ki sestavljajo pametno hišo – v en sistem je možno povezati dvoriščna vrata, vhod v stavbo, pa tudi osvetlitev in druge sisteme. Tako lahko pripravimo avtomatizirano dobrodošlico ob prihodu domov, ob odhodu pa se bodo za nami samodejno izklopili vsi potratni sistemi.

Lahko pa ostanemo pri preverjenih in uveljavljenih rešitvah, ki imajo dolgo tradicijo, a so na voljo tudi v sodobnih izvedbah. To so domofoni in kukala, ki omogočajo nadzor nad dostopom, in so na voljo tudi za dvoriščna vrata.

Kategorije: Splošno