Z zobmi običajno nimamo veliko težav, še posebej če zanje dobro skrbimo. Veliko lahko naredimo s preventivo in vestnim čiščenjem ter rednimi obiski pri zobozdravniku. A kljub temu se lahko zgodi, da bo prišlo do kakšnih večjih težav, navsezadnje je vedno prisotno tudi tveganje za poškodbe in nezgode, ki lahko vplivajo na zdravje zob.

Pametno je torej, da poznamo rešitve, ki jih imamo na voljo v takšnih primerih. Za zahtevne storitve je treba izbrati zanesljivega in izkušenega zobozdravnika, včasih pa pride v poštev tudi specialist, kot je ortodont. 

 

Rešitev je nevidni zobni aparat

Različni zobni aparati so postali vedno bolj pogosti, saj je nepravilnosti v poravnavi zob vedno več. Nekateri se spopadajo z večjimi nepravilnostmi, ki so moteče tudi za ugriz, drugi pa imajo le manjše nepravilnosti, ki lahko le kvarijo vaš izgled. Za odpravo tovrstnih ortodontskih nepravilnosti je edina rešitev zobni aparat, ki nam ga predpiše ortodont. Danes so na voljo različni zobni aparati, vse bolj priljubljen pa je nevidni zobni aparat invisalign.

Celotno zdravljenje je seveda odvisno od stopnje ortodontske nepravilnosti, zato je izbira najbolj primernega aparata prepuščena odločitvi ortodonta. V zadnjem času ti vse pogosto predpišejo tudi nevidni zobni aparat invisalign, ki se je izkazal za zelo uporabnega in učinkovitega. Izdelan je iz plastične in mehke folije, ki ne povzroča bolečine in zbadanja žic v dlesni, prav tako pa se ga lahko odstrani v času obroka in umivanja zob. Higiena zob je na ta način veliko boljša in temeljita.

Fiksni zobni aparati

Implantat je vse bolj pogost nadomestek zob

Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva in kaj hitro se lahko zgodi, da ostanemo brez enega ali več zob. V tem primeru je potrebno čim hitreje poiskati ustrezno rešitev, saj nihče ne želi hoditi okoli brez zob. Najbolj primerna rešitev je v takšnih situacijah implantat ali zobni vsadek, ki je nekakšno nadomestilo za manjkajoče zobe. Z implantatom lahko nadomestimo posamezni zob, več manjkajočih ali pa vse manjkajoče zobe.

Implantat se vse bolj pogosto uporablja predvsem zaradi svojih prednosti. Pri njegovem nameščanju ni potrebno brusiti zdravih zob, še posebej če so ti zdravi, ampak služi kot nekakšen nosilec za posamezno zobno krono, zobni mostiček ali pa predstavlja sidrišče za zobno protezo. Postopku vstavljanja implantata pravimo implantacija, pri čemer gre za kirurški poseg pri katerem se v kost vstavi vijak, na katerega se kasneje namesti zobna krona. Celoten postopek poteka v lokalni anesteziji.

Kaj pa zobni vsadek?

Zobni vsadki nam omogočijo nove zobe s pomočjo tako imenovanih umetnih korenin, ki nam jih zobozdravstveno osebje namesti v našo čeljust. Tako se z odločitvijo za vsadke soočimo z dejstvom, da nam bo v čeljustno kost potrebno vstaviti po 4 zobne vsadke. Le tako nam bodo nanje trdno namestili fiksno protezo, ki nas bo pomladila in naredila bolj srečne.

Zobni vsadki so z leti postali vse bolj zanesljivi in do današnjega dne so prepričali že mnogo dvomljivcev, ki najprej niso zaupali v sposobnost zobnih vsadkov. Vedno se namreč najde kdo, ki je zelo skeptičen in nezaupljiv do novosti. 

Zobni vsadki pa vsakomur prinesejo le pozitivne spremembe, ki ključno vplivajo na kvaliteto življenja. 

Kdaj pa se odločiti za puljenje zoba?

Puljenje zoba je postopek za katerega se zobozdravniki le redko odločijo. A vendar se včasih pojavi takšna situacija, da se razbolelega zoba ne da več rešiti. V takšnem primeru pride v poštev le možnost puljenja. Vsekakor imamo kot pacienti pravico, da se pred puljenjem posvetujemo z različnimi zobozdravniki. Velikokrat se namreč zgodi, da se njihova mnenja razlikujejo in tako lahko na koncu le najdemo primernega strokovnjaka, ki nam je pripravljen zob rešiti.

Puljenje zoba je navadno dokaj neprijetno opravilo za pacienta. Vendar pa ga strokovno osebje lahko izvede neboleče in profesionalno. Po puljenju pa moramo paziti, da se nam rana ne vname in zagnoji. Zato je dobro, da smo vsaj en dan po posegu doma in počivamo.

Kategorije: Splošno