Kljub temu, da po večini domov še videvamo klasične radiatorje, se vedno bolj uporabljajo sodobnejši ogrevalni sistemi. Med drugim tudi takšni, ki nimajo opaznih elementov. En izmed očitkov, ki letijo na radiatorje, je prav ta, da zasedejo veliko prostora in pokvarijo podobo sobe. Zato se pogosto namesto tega vgrajujejo alternative, kot je na primer stensko ogrevanje.

Talno in stensko gretje

Najbolj učinkovit sistem pri skrivanju grelnih elementov je kombinacija talnega in stenskega gretja. V večini primerov sicer zadošča, če se odločimo le za eno, ali talno ali stensko ogrevanje, lahko pa imamo tudi oboje.

Takšen sistem se vgradi pod pohodno površino oziroma v stene, kjer se uredi vodovodne cevi in drugo napeljavo. Točni gradbeni posegi so odvisni od tega, za kakšen sistem se odločimo. V nekaterih primerih so vodovodne cevi globoko pod pohodno površino, grelni elementi pa so lahko tudi tik pod ploščicami oziroma drugo podlago. Nekateri sistemi dopuščajo suhomontažno vgradnjo, kar pomeni, da ne bo potrebe po gradbenih posegih. V vsakem primeru pa je treba poskrbeti, da vodovodne cevi, električna napeljava in drugi skriti sistemi delujejo varno in neovirano.

Druge vrste skritega ogrevanja

Zelo diskretne so tudi nekatere alternative. Med drugim tudi različice talnega in stenskega gretja, ki ne zahtevajo posebne vgradnje, na primer grelne preproge in folije.

Ena izmed možnosti za nevidno stensko ogrevanje pa je uporaba IR panelov, ki so zelo elegantno oblikovani in jih je možno spremeniti v dekorativne elemente. Ob spretni vgradnji se lahko celo zlijejo s steno, čeprav se običajno nameščajo na nadometne nosilce.

Kategorije: Ostalo