Hrano lahko zapakiramo v raznovrstno embalažo, ki ponuja bolj ali manj prepričljive rezultate. Vse je seveda odvisno od tega, s kakšnimi živili se ukvarjamo. V nekaterih primerih lahko dosežemo povsem dober rezultat že z alu folijo ali plastično vrečko, včasih pa se je treba poslužiti namenske embalaže. Kaj lahko se zgodi, da bo treba za zanesljivo pakiranje izbrati tudi kakšne posebne tehnike, ne le ustrezne embalaže.

Embalaža za toplo hrano

Dokaj enostavno, a zelo učinkovito rešitev poznamo za pakiranje tople hrane, pri kateri želimo temperaturo jedi ohraniti čim višjo. Za to poskrbi embalaža iz stiroporja, ki je zelo uporabna za različne vrste hrane. Ti izdelki so lahko zelo vsestranski, navsezadnje je embalaža iz stiroporja na voljo v različnih izvedbah, predvsem prevladujejo trdne posodice s pokrovi. Stiropor je primeren tudi za shranjevanje juh, omak in drugih tekočih jedi. Predvsem pa ima ugodne lastnosti za pakiranje tople hrane – ponuja dobro toplotno izolacijo, tako da se tople jedi ne bodo hitro ohladile.

Embalaža iz stiroporja je torej zelo uporabna v različnih okoliščinah. Najprej pride na misel pakiranje hrane pri gostincih, ki nudijo dostavo, a tudi domači uporabniki želijo pogosto učinkovito zapakirati kakšen topel prigrizek za malico v šoli, službi ali na poti.

Vakumiranje za dolgotrajno shranjevanje živil

Posebej izziv pri pakiranju hrane predstavlja dolgotrajno shranjevanje. Živila moramo namreč zelo dobro pripraviti, običajno pa dobro rešitev ponuja vakumiranje. Potrebujemo vakumirni aparat in ustrezne plastične vrečke. Vakumirni aparat iz vrečk izsesa zrak in tako ustvari ustrezne razmere za dolgotrajno shranjevanje občutljivih živil. Seveda moramo tudi po tem paziti na to, da živila hranimo v ustreznem okolju, običajno v zamrzovalniku. Tako lahko vakumirni aparat ponudi zelo dober rezultat tudi pri dolgotrajnem shranjevanju občutljivih živil, ki v zamrzovalniku brez težav preživijo tudi več mesecev, ne da bi se pri tem pokvarila.

Kategorije: Splošno