Medtem ko se bodo rekreativni kolesarji zadovoljili že s čisto osnovnim kompletom opreme, morda preprosto kar s samim kolesom, bodo zahtevnejši uporabniki potrebovali bistveno več opreme. Že pri samem kolesu bodo bolj izbirčni, enako pa velja za oblačila, obutev in razne dodatke.

Izbira kolesa

Pri izbiri kolesa bodo zahtevnejši kolesarji gotovo pokukali v višji kakovostni razred. V zadnjem času se tam pogosto pojavljajo električna kolesa, a tudi običajna kolesa so zelo dobro zastopana. Treba je vedeti le to, da z izbiro kakovostnega kolesa takoj sprejmemo tudi veliko višjo ceno – električna kolesa zahtevajo več tisoč evrov investicije, enako velja za klasična kolesa višjega ranga. A resni kolesarji so na takšno naložbo seveda pripravljeni, investicijo pa bodo z uporabo kolesa tudi upravičili in izkoristili. Ravno zato so električna kolesa priljubljena izbira, saj odpirajo mnoge možnosti za optimalen izkoristek investicije.

Oblačila in obutev

Kolesarska oblačila pokrivajo široko področje športnih oblačil, a univerzalne rešitve za vse kolesarje ni. Najbolj priljubljeni so seveda kolesarski dresi, ki so izdelani tako, da kolesarja pri aktivnosti čim manj motijo. Kolesarski dresi nudijo dobro zaščito pred dejavniki okolja, predvsem pa se dobro izkažejo pri odvajanju znoja, zračenju in hlajenju telesa. Običajno so oprijeti in zmanjšujejo zračni upor, to pa ima dodatno prednost, da uporabnika kolesarski dresi ne ovirajo. 

Obutev mora ustrezati pedalom, običajno se zahtevnejši kolesarji odločijo za namenske kolesarske čevlje. Seveda je možno kolesariti tudi v čisto običajnih športnih čevljih. 

Druga oprema

Še kar nekaj kosov opreme lahko omenimo. Vsak resen kolesar se bo opremil z digitalnim števcem ali kolesarskim računalnikom, ki omogoča spremljanje aktivnosti, isto nalogo lahko opravlja tudi dobra športna ura. Za daljše ture so nepogrešljivi hidracijski nahrbtniki, prav tako bo treba uporabiti torbico, kamor se pospravi kak prigrizek in osnovna oprema za popravilo kolesa. Pozabiti ne smemo še na čelado in drugo varnostno opremo.