Pri delu z lesom potrebujemo celo vrsto naprav, ki nam omogočajo zanesljivo in prijetno delo z odličnim končnim materialom. Les sicer velja za material, ki ga je dokaj lahko oblikovati, pravzaprav lahko veliko dela opravimo kar ročno ali pa z osnovnim orodjem. Če pa se lotevamo kakšnih zahtevnejših opravil in želimo doseči posebej dobre rezultate, moramo uporabiti napredno opremo, tudi kakšne specializirane naprave, ki nam pri delu pomagajo.

Oprema za grobo obdelavo lesa

Že pri grobi obdelavi lesenih elementov imamo veliko dela in lahko uporabimo raznovrstno opremo. Najbolj pomembne so v tej fazi bržkone žage, zato je gotovo še kako dobrodošlo, da imamo na voljo različne izvedbe žag za različne namene. Običajno se v delavnici uporablja vsaj ena namizna žaga za splošno uporabo, to je krožna žaga za hitro rezanje večjih kosov lesa. Takšna namizna žaga se uporablja za grobo oblikovanje lesenih elementov, ki jih nato nadalje obdelujemo. Seveda lahko s to opremo dosežemo zadostno mero natančnosti, lahko smo tudi zelo precizni, ne moremo pa pričakovati, da bo že namizna žaga vedno ponudila brezhibne oblike, ki jih pričakujemo pri končanih izdelkih.

Za grobo obdelovanje potrebujemo tudi drugo orodje, recimo skobeljnik, včasih tudi kakšne brusilnike za natančno odstranjevanje odvečnega materiala. Seveda v tej fazi koristijo tudi kakšni ročni pripomočki, tudi žage.

Oprema za fino obdelavo lesa

Nato pa moramo poseči po opremi, ki omogoča natančnejšo obdelavo lesa. Spet pridejo lahko v poštev žage, se pa v tej fazi poslužujemo natančnejših žag, ki omogočajo izrezovanje poljubnih oblik. Še veliko bolj uporabno je lahko drugo orodje, predvsem pri zaključnih delih – potrebujemo recimo brusilnike in obliče, nekaj opreme pa potrebujemo tudi pri lakiranju ali barvanju. V vsakem koraku obdelave lesa potrebujemo prilagojeno orodje, ki je dobro pripravljeno na zadane naloge, torej se moramo že pravočasno in primerno opremiti. 

Kategorije: Splošno