Viličarje na električni, dizelski in plinski pogon danes srečamo v gradbeništvu, gozdarstvu, industriji in v logistiki. Delo z njimi zahteva kar nekaj znanja in izkušenj, zato je potrebno zanje opravljati izpit za voznika viličarja. To pa ni potrebno, če pri našem delu uporabljamo paletni viličar, ki ga običajno potiskamo ali vlečemo za seboj in s katerim lahko prav tako preložimo palete. Ta model viličarja je zelo priljubljen, saj je omogoča enostavno manipulacijo, zaradi česar je primeren za uporabo tudi v prostorih z malo manevrskega prostora.

Paletni viličar z drugimi besedami imenujemo tudi paletni voziček in je na voljo v različnih izvedbah. Njegove vilice so običajno nastavljive po širini, zato omogoča transport različnih vrst in dimenzij palet. Paletni viličar predstavlja ekonomično rešitev za vsako skladišče, saj je izjemno uporaben, ko je potreben transport palete iz enega konca skladišča na drugega, pri čemer ni nobene potrebe, da uporabimo klasični model viličarja.

Električni paletni viličar omogoča enostavnejše nakladanje in prevažanje blaga v skladišču

Različni modeli viličarjev so v skladiščih nekaj povsem običajnega, saj je delo z njimi bistveno bolj učinkovito. Kadar pa gre za transport palet na krajših razdaljah, je bistveno boljša rešitev električni paletni viličar, ki ne zaseda veliko prostora v skladišču. Ta model viličarja je še posebej primeren za manjša skladišča, ali pa v situacijah, ko je potrebno zgolj premakniti paleto.

Električni paletni viličar ima zelo nizke zahteve po vzdrževanju, zato je njegova uporaba smiselna tudi z ekonomskega vidika. Pred uporabo je potrebno le poskrbeti, da so baterije primerno napolnjene, saj v nasprotnem primeru ne bo deloval. Kljub temu, da je na prvi pogled manjši od klasičnih modelov viličarjev, pa je električni paletni viličar dovolj zmogljiv, da z njim brez težav naložimo, razložimo in prevažamo blago po skladišču. Razveseljivo pa je, da za njegovo upravljanje ne potrebujemo izpita za viličarja.

Kategorije: Splošno