Med vsemi senčili so prav gotovo ravno roloji tisti, pri katerih je najmanj kompleksnih mehanizmov. Zato je pri nameščanju rolojev tudi najmanj možnosti za napake. Tudi pri intenzivni uporabi rolojev ti ostanejo v dobrem stanju zelo dolgo časa. Tako, kot vsa senčila, pa imajo tudi platneni roloji svoje specifike, na katere moramo biti pozorni pri odločitvi za njih.

Zunanje variante rolojev so narejene iz robustnega screen platna. Tako platno je stkano iz močnih polimernih ali steklenih vlaken, zato jih zelo težko pretrgamo. Tudi na otip je dobro screen platno nekoliko debelejše in bolj plastično na otip. Zato so zunanji roloji zelo odporni na sončno svetlobo, ki jih tako sčasoma ne uniči. Take vrste rolojev se uporabljajo povsod, kjer ni potrebe po totalni zatemnitvi prostora. V skrajnem primeru se seveda da dobiti tudi platno s sto odstotno zatemnitvijo, vendar tak način senčenja ni tipičen oziroma se v praksi uporablja pri zelo majhnem številu naročnikov.

Notranji roloji pa so precej bolj razširjeni. Njihova zgodovina sega že dolgo nazaj, saj je bil enostaven patent navijanja roloja na palico nad oknom precej razširjen že nekoč. Mnogi notranji roloji imajo poslikave ali pa so barvno usklajeni, da se skladajo s pohištvom in drugo vizualno opremo v sobi. Za razliko od notranjih žaluzij so bolj enostavni za vgradnjo, vendar imajo pomembno konkurenco.

To konkurenco predstavljajo lamelne zavese. V primerjavi z rolojem so lamelne zavese precej bolj elegantne, njihov enostavni sistem upravljanja pa odtehta nekoliko bolj zapleten mehanizem delovanja. Vizualno delujejo lamelne zavese precej podobno, saj so ravno tako narejene iz prosojnega platna, ki le delno prepušča svetlobo. Zaradi razdelitve okenske površine v posamezne lamele se pri lamelnih zavesah le redko uporablja poslikava, ker skoraj nikoli ne bi prišla zares do izraza.

Kategorije: Splošno