Menjavanje gum je pogosto povezano z določenimi nevšečnostmi, pa tudi s stroški. Zamenjati moramo namreč vse štiri pnevmatike, kar se hitro nabere, četudi je posamezna pnevmatika morda precej ugodna. Da bi zakonu ugodili tudi preko zime, predvsem pa da bi v zahtevnih razmerah na cesti ostali varni, se moramo opremiti s kakovostnimi gumami, ki so pogosto še dražje. Imamo pa nekatere cenovno ugodne rešitve, ki morda pridejo v poštev.

Celoletne gume

Z vidika zakona pravzaprav ni pomembno, ali so pnevmatike zimske ali ne, temveč so predpisane le določene lastnosti gum. Če smo pripravljeni sprejeti določene kompromise, lahko izberemo tudi celoletne gume, ki ustrezajo zimskim zahtevam, dobro pa se obnesejo tudi v poletnih voznih razmerah. Čeprav niso te pnevmatike zimske, so opremljene z ustreznim profilom in so pripravljene na nizke temperature ter druge spremembe, ki otežijo vožnjo v zimskih dneh. Večinoma so takšne gume povsem spodobna alternativa pravim zimskim izvedbam, se pa gotovo pokaže, ali so pnevmatike zimske ali ne, če nas na cesti ujame kakšna snežna nevihta ali pa če se soočimo s kakšnim poledenelim odsekom. Nakup celoletnih gum torej lahko prinese nekaj prihranka (izognemo se tudi stroškom namestitve na vozilo), a jih moramo zelo pozorno izbrati in uporabljati le v običajnih zimskih razmerah.

Zimske gume v akciji

Včasih velja za zimske gume akcija, kar določene izdelke zniža do te mere, da nakup štirih pnevmatik ni več kakšen omembe vreden zalogaj. A tudi ta rešitev ni povsem brez pasti. Ni namreč nujno, da za zimske gume akcija velja na kakovostne izdelke, temveč se lahko na ta način promovirajo cenejše in manj kvalitetne alternative. Treba se je prepričati, da gre res za dobre gume, v nasprotnem primeru nas bodo pustile na cedilu. Če za zimske gume akcija velja tudi za kakovostne izdelke, pa je to izvrstna priložnost za prihranek.

Kategorije: Ostalo