Nakup parketa zagotovo ni preprosta naloga. Čeprav ste bili morda že povsem prepričani, katera vrsta parketa je najustreznejša za vas, pa vas je izkušeni prodajalec v specializirani prodajalni s talnimi oblogami opozoril na še boljše vrste. A četudi boste domov pripeljali najboljšo in najustreznejšo vrsto parketa, boste morali poskrbeti za kar se da natančno in seveda pravilno polaganje. 

Polaganje parketa se lahko lotite sami, vendar boste morali zelo strogo upoštevati navodila. Če ne veljate za preveč tehnično osebo, je najbolje, da vam parket v vaš dom ali kateri koli drug objekt položi izkušeni mojster, ki pa jih je pri nas kar nekaj. Našli ga boste v podjetju, kjer se ukvarjajo s parketarstvom. Takšna podjetja vam ponujajo še druge storitve, povezane s parketom, na primer brušenje, lakiranje, oljenje ter podobno. Storitve so cenovno zelo dostopne, zato je najbolje, da za polaganje parketa in ostale storitve najamete strokovno podkovanega mojstra. 

Če bo polaganje parketa potekalo zlasti pod vašim okvirjem, kjer menite, da imate za to dovolj znanja ter izkušenj, boste morali najprej poskrbeti tudi za primerna orodja in nekatere obvezne materiale. Pri roki boste morali nujno imeti vbodno žago ali pa namizno krožno žago, lisičji rep, meter, kladivo, svinčnik, kotnik, vodno tehtnico, lesene zagozde.

Za najučinkovitejše polaganje parketa boste tudi sicer morali imeti kar nekaj dodatnega znanja. V prvi vrsti je še kako zelo pomembno, da se zavedate, da parketa in laminata ne boste smeli polagati v neogrevane prostore, prav tako ne v sanitarne prostore in prostore, ki so vlažnejši. Pred polaganjem je najbolje, da se parket ali podobna talna obloga skladišči v embalaži vsaj dva dni oziroma 48 ur. Paziti boste morali tudi na sam izgled desk, ki jih bo treba prebirati po barvi. Vizualno neustrezne deske boste morali izločiti. Še preden postavite na tla prvo parketno desko, ponovno preverite, ali so tla za polaganje parketa dovolj suha in tudi ravna. 

Kategorije: Splošno