Komplet opreme v domači spalnici močno vpliva na to, kako prijetno bomo spali, s tem pa ima daljnosežne posledice tudi na počutje in vsakdanje življenje nasploh. Splača se torej nekaj pozornosti posvetiti prav temu, katero opremo bomo izbrali za svojo spalnico.

Posteljnina

Najbolj neposredno na spanec vpliva postelja in posteljnina. Predvsem je treba poskrbeti, da izberemo prave dimenzije postelje in posteljnina – 200×200 je na primer standard za francoske postelje, za zakonske je pametno izbrati posteljnino 200×260. Enojne postelje s tem nimajo toliko težav, lahko pa je morda tudi pri teh smiselna izbira posteljnine 200×200, čeprav je običajna širina 140 cm. Dobra novica je ta, da je posteljnina 200×200, 200×140 in 200×260 ter drugih standardnih dimenzij na voljo v zelo široki ponudbi, tako da ni težko najti ustrezne kakovosti.

Dekoracija

O počutju v prostoru gotovo odloča tudi dekoracija, kar v spalnici vsekakor pride do izraza. Ne mislimo seveda na kakšne posebej kričeče in opazne dekorativne kose, temveč na posrečeno dekoracijo, ki se bo lepo vklopila v prostor. Dobra ideja je morda kar okrasna blazina, ki bo brez težav našla svoje mesto na postelji. Okrasna blazina sicer ni primerna za uporabo pri spanju, bolje bo v ta namen uporabiti namenski vzglavnik, lahko pa seveda popestri prostor v času, ko postelje ne uporabljamo. Prav tako dobro se okrasna blazina znajde drugje v prostoru, lahko tudi v kombinaciji z okrasno odejo. Seveda ne manjka tudi drugih idej za dekoracijo spalnice, veliko možnosti ponujajo že klasične ideje.

Oprema

Za miren spanec je smiselno spalnico opremiti minimalistično, brez nepotrebne navlake, predvsem pa brez hrupnih ali svetlečih naprav. Nekaj stvari pa vseeno potrebujemo. Predvsem je treba poskrbeti za uravnavanje temperature, torej za ogrevanje in hlajenje, morda tudi za zračenje. Ne pozabimo še na omare, predalnike, ogledalo, nočno omarico in druge ključne kose pohištva, ki so tudi v spalnici ključnega pomena.

Kategorije: Oprema