Kamin je bil osrednji del vsake družinske hiše že odkar so si ljudje začeli graditi svoja bivališča. Ognjeni kotiček s tlečimi drvi je imel nepogrešljivo funkcijo v vsaki hiši vse dokler ga niso začele nadomeščati druge vrste peči, ki so v domovih začele dobivati vedno bolj diskretno obliko in se umikati v ozadje. Danes je večina stanovanjskih objektov ogrevana s pomočjo radiatorjev, ki jim notranji oblikovalci najraje namenijo skriti kotiček našega doma, saj še tako lepo oblikovan radiator ne bo dosegel take privlačnosti kot kamin.

Kam se najraje zateče družina v hladnih večerih?

Kaminske peči se dandanes umeščajo v naša stanovanja in hiše predvsem kot nekakšen modni dodatek, kot luksuzen kos notranje opreme, ki prida našemu domu neko dodatno vrednost. Za samo ogrevanje stanovanja običajno uporabimo katero od drugih, bolj učinkovitih metod, kot npr. plinske peči ali sončne celice, ki ogrevajo objekt preko vodovodnih cevi in radiatorjev. Kamin pa si postavimo v najlepši del našega doma in mu s tem povečamo njegovo bivalno vrednost. Kaminske peči namreč dodajo prostoru posebno avro topline in ga dokončno ustoličijo kot centralen prostor doma. To je prostor, ki bo v hladnejših mesecih skupaj vlekel vso družino, saj se je pred mrazom veliko prijetneje zateči pred lenobno prasketajoče plamenčke v kaminu, kot pa pred nek neizrazen radiator.

Vsekakor pa moramo pri umeščanju kaminske peči v prostor biti pozorni na to, da se dobro sklada skupaj s preostalo notranjo opremo prostora. Kaminske peči lahko dobimo v različnih stilih, ki bodo odgovarjali različnim stilom naše notranje ureditve. Najbolj pogosto si predstavljamo klasičen opečnat kamin, ki pa se ne bo dobro podal vsakemu bivalnemu okolju. Če imamo stanovanje polno moderni elementov, moramo razmisliti o bolj modernem izgledu kamina. Če pa se odločimo, da bomo poskusili kombinirati modernejše elementi z bolj klasičnimi, pa tako načrtovanje terja posebno pozoren premislek.

Kategorije: Splošno