Pri izbiri kosilnice za košnjo trate moramo biti vedno pozorni na to, da ugodimo dejanskim zahtevam, ki jih postavljajo razmere na terenu. Prav tako imamo včasih kakšne posebne želje in zahteve, ki jih moramo upoštevati. To pomeni, da na tem področju ni rešitev, ki bi jih lahko priporočili kar vsem, jasno pa je, da se bodo nekatere izvedbe kosilnic v določenih pogojih obnesle bolje od drugih.

Predvsem to velja za priročne kosilnice za domačo rabo. Te so idealne za manj zahtevne uporabnike, ki ne želijo posegati po napredni, kompleksni in dragi opremi. Priljubljena izbira je nahrbtna kosilnica, ki bo navdušila takšne uporabnike. Gre namreč za zmogljivo in vsestransko uporabno napravo, ki se v domačem okolju odlično znajde. Kljub temu, da je nahrbtna kosilnica precej enostavna in ponuja le osnovne funkcionalnosti, lahko v praksi pričakujemo odličen rezultat pri košnji domače zelenice. To pa zato, ker lahko takšno napravo enostavno upravljamo in z njo dosežemo tudi kotičke, ki bi sicer ostali zunaj dosega vrtne kosilnice. Prav tako se nahrbtni modeli izkažejo z veliko mero prilagodljivosti pri soočanju z raznimi zahtevnimi tereni. Nahrbtna kosilnica je skoraj nujna oprema za tiste, ki želijo brez kompromisov opraviti z zelenico okoli svoje hiše.

Na nekoliko večjih zelenih površinah se uporabljajo druge vrtne kosilnice, saj nahrbtne niso več tako praktične, če jih moramo cel dan prenašati naokoli. Bolje se obnesejo samohodne kosilnice, s katerimi se enostavno sprehajamo po površini. Splača se izbrati kakšne modele višjega ranga, ki ponujajo presenetljivo dobro izkušnjo. Takšne vrtne kosilnice imajo lasten pogon in močno pomagajo pri upravljanju, predvsem pa brezhibno kosijo travo in včasih ponujajo tudi nekatere dodatne funkcionalnosti. Takšne opcije pridejo v poštev tudi za zahtevnejše uporabnike.

Zahtevnejši uporabniki bodo sicer veseli tudi drugih možnosti iz višjega cenovnega razreda. To so predvsem vrtni traktorji in robotske kosilnice.

Kategorije: Splošno