Tudi doma se pogosto poslužujemo projektorjev, ki so navsezadnje najboljša možnost za ogled filmskih uspešnic. A za odlično izkušnjo bomo potrebovali ustrezno opremo. Posegamo po izdelkih, ki so prilagojeni temu načinu uporabe. Med projektorji moramo pozorno izbirati, saj so nam na voljo različne naprave, ki so včasih prilagojene tudi za druge namene. Nekatere so primerne predvsem za poslovne predstavitve ali za uporabo v šoli, tako za predvajanje filmov ne bodo najboljše. Na srečo pa lahko vedno dobimo zelo prepričljive naprave, ki bodo navdušile s kakovostjo projekcije.

V poštev pridejo tudi cenovno ugodni projektorji

Ker je projektor običajno najdražja komponenta domačega kina, želimo včasih kaj privarčevati in se odločamo za cenejše modele. A pozor, ne smemo pretirano varčevati, saj bo končna izkušnja drastično slabša, če prestopimo mejo med kakovostnimi razredi.

V poštev pridejo kakšni starejši modeli, a le če imajo ustrezne lastnosti, predvsem visoko ločljivost. Razlika v primerjavi s sodobnimi in bistveno dražjimi modeli je pogosto v tem, da starejši uporabljajo žarnice za projektor, kar pomeni večjo porabo in več vzdrževanja. Žarnice za projektor imajo omejeno življenjsko dobo, kar pa za domačo rabo običajno ni največji problem – brez težav preživijo več tisoč ur delovanja, kar pomeni več let občasne uporabe. Nato je treba žarnice za projektor zamenjati, kar je resda strošek, a vseeno lahko to upravičimo z razliko v ceni pri nakupu.

Ne pozabimo na dodatno opremo

Projektorji igrajo glavno vlogo pri predvajanju video vsebin v domačem kinu, a za popolno izkušnjo potrebujemo še kar nekaj opreme. Takoj pride na misel projekcijsko platno, včasih potrebujemo tudi nosilec za projektor. Nato pa bo treba urediti dobro ozvočenje in poskrbeti za zanesljivo povezavo z multimedijskim predvajalnikom, ki je lahko kar računalnik. Vsekakor je možno dober učinek doseči že z dokaj osnovno opremo, če le ne sklepamo velikih kompromisov.

Kategorije: Splošno