V sodobni pisarni mora biti na voljo raznoliko pohištvo ki odgovarja različnim potrebam uporabnikov. V času, ko se dobro zavedamo škodljivega vpliva dolgotrajnega sedenja na zdravje, je premišljena izbira stolov ključnega pomena. Nenazadnje na mnogih delovnih mestih sedimo po osem ur skupaj, kar na neudobnih stolih gotovo ni prijetno, kaj šele zdravo. Ne le, da morajo biti stoli udobni in ergonomsko oblikovani za kar se da zdravo dolgotrajno sedenje, temveč morajo biti tudi prilagojeni svojemu namenu.

Klasičen primer delovnih stolov v pisarni so seveda pisarniški stoli. To so stoli, ki so najpogosteje v uporabi in za večino zaposlenih v pisarni predstavljajo sedalo za glavnino delovnega dne. Pravilno je, da prav izbiri teh stolov namenimo največ pozornosti. Za nameček so pisarniški stoli na voljo v zelo različnih izvedbah, kar po eni strani omogoča izbiro odličnih izdelkov za dolgotrajno sedenje, po drugi strani pa je izbira v množici možnosti tudi nekoliko otežena. Bistveno pa je to, da pobrskamo po ponudbi ergonomsko oblikovanih stolov z dobro podporo za hrbtenico in glavo, poleg tega upoštevamo tudi načela zdravega sedenja za pisalno mizo. Tako bodo pisarniški stoli lahko povsem ustrezno sedalo tudi za dolgoročno uporabo.

A v pisarni imamo tudi druge stole, ki morajo biti prilagojeni svojemu namenu. To so na primer konferenčni stoli, ki v večini delovnih okolij niso toliko v uporabi, a morajo vseeno omogočati udobno sedenje. Tudi konferenčni stoli so lahko ergonomsko oblikovani, pravzaprav so pogosto precej podobni pisarniškim stolom, a se od teh v nekaterih značilnostih tudi razlikujejo. Predvsem so konferenčni stoli običajno nekoliko bolj elegantni, minimalistični, da ne zasedajo prostora v sejni sobi, poleg tega ne smejo motiti pozornosti pri sami uporabi. Ne pozabimo, da takšni stoli običajno niso namenjeni dolgotrajnemu sedenju, zato je možno pri udobju skleniti nekaj kompromisov.

Kategorije: Oprema