Les in lesni kompoziti so glavni material v pohištveni industriji. Če se je tradicionalno izdelovalo večino stvari iz masivnega lesa, pa se je v 20. stoletju z razvojem močnih lepil in polnil močno uveljavila proizvodnja lesnih kompozitov. Med lesne kompozite spadajo iverna plošča in vezana plošča. Iverne plošče predstavljajo glavnino materialov v ceneni pohištveni proizvodnji. Sestavljene so iz delcev lesa, ki so skupaj zlepljeni s sintetičnimi polnili, tako da se na enostaven način dobi želeno obliko. Ločimo jih glede na velikost delcev. CNC razrez lesa in lesno kompozitnih plošč je še dodatno pripomogel h priljubljenosti. Prednost ivernih plošč je nizka cena in enostavno oblikovanje, glavno slabost pa predstavlja večja masa in manjša obstojnost.

Lepljen les ali vezana plošča?

Danes se večino masivnega pohištva naredi tudi s pomočjo lepljenja lesa. Lepljen les, prodaja katerega je sicer precej manjša, kot pri lesnih kompozitih, je skupaj zlepljen s pomočjo močnih poliuretanskih lepil. Pri tem so posamezni kosi narejeni izključno iz masivnega lesa.

Po drugi strani pa poznamo tudi vezano ploščo. To je tehnično gledano lesni kompozit, ki pa vseeno izkazuje več naravnega videza, kot lesna iverna plošča. Pri vezanih ploščah gre za tanke lesene plošče, ki so ena na drugo zlepljene v več plasteh, pri čemer je vsaka naslednja plast obrnjena pravokotno glede na prejšnjo. Zato so vezane plošče zelo trdne v vseh smereh, vseeno pa je bolj cenjen lepljen les. Prodaja obeh tipov lesenih plošč strmo narašča.

CNC razrez lesa in lesnih plošč poteka povsem avtomatsko. Izdelava pohištva je v obratih, kjer deluje CNC razrez lesa, skoraj povsem avtomatizirana. Osnovni razrez lesa namreč pomeni največji delež vloženega dela za pohištvo, pa naj bo iz iverke, vezane plošče, ali pa ga sestavlja lepljen les. Prodaja pohištva iz lesa je zelo stabilna in odvisna predvsem od splošne gospodarske slike.

Kategorije: Splošno