Težak tovor, ki pride pakiran na palete, je tipični element, s katerim se ukvarjajo viličarji. Zato ima večina podjetij s skladišči za razvoz robe na zalogi viličarje, s katerim tovor na enostaven način razložijo, razvozijo in zložijo nazaj, če naloga to zahteva. Za malega uporabnika pa je motorni viličar čisto preveč. Premikanje palet je mogoče tudi povsem ročno in za to je dovolj enostavni ročni viličar.

Vsak ročni viličar sestavljajo vilice za dvig palet z ročico za premikanje tovora. Vilice so na enem koncu spojene skupaj s kovinskim trikotnim sklopom. Nanj je z zgornje strani pritrjena nihajka, ki sega približno meter in pol navzgor. Z njeno pomočjo lahko preko hidravlične batne črpalke dvignemo vilice z naloženim tovorom. Dolga nihajka in reducirni sistem hidravličnih valjev omogoča, da lahko z le nekaj premiki nihajke brez težav dvignemo tudi nekaj ton težak tovor. Seveda le nekaj centimetrov od tal, ravno toliko, kot je potrebno, da lahko nato tovor odpeljemo drugam. S pomočjo ročice na nihajki sprostimo hidravlični ventil, ki drži višino vilic na mestu. S tem spustimo tovor na tla.

Kolesca, ki se nahajajo na spodnji strani vilic, morajo vzdržati veliko težo. Zato so običajno podvojena ter majhne, trde in široke izvedbe na sprednji strani, pod nihajko pa so nekoliko večja, da se lahko lažje obračajo. V vsakem primeru pa velja, da ročni viličar potrebuje čim bolj ravna tla.

Servis viličarja ročnega tipa je potreben le redko. Ob normalni uporabi vzdrži brez vsakršne skrbi več let, sčasoma pa lahko zaradi počasnega puščanja olja upade njegova količina in ga je nato potrebno dotočiti. Vseeno je servis viličarja priporočljivo opraviti takrat, ko zaznamo, da ročni viličar pušča oljne madeže. Servis viličarja vključuje pregled in menjavo koles z ležaji ter servis hidravlične komponente viličarja.

Kategorije: Splošno