Toplotne črpalke so na voljo v različnih izvedbah, prilagojene so različnim namenom. Tudi v praksi se uporabljajo za različne naloge, ki jih odlično opravljamo, če le izberemo napravo, ki je tej vlogi kar najbolje prilagojena. To seveda pomeni, da imamo na izbiro celo vrsto naprav, med katerimi se moramo premišljeno odločati.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Na eni strani spektra recimo izstopa toplotna črpalka za sanitarno vodo. To je dokaj enostavna in cenovno ugodna naprava, ki ima preprosto nalogo – ogrevanje sanitarne vode. Za ta namen ne potrebujemo kakšne zelo zmogljive naprave, pomembno pa je, da je ogrevanje kar se da varčno, saj v gospodinjstvu toplo vodo redno uporabljamo in jo zato tudi redno grejemo. Ker bo toplotna črpalka za sanitarno vodo stalno v rabi, bodo prišle do izraza prav tiste prednosti, ki so pri tej opremi najbolj prepričljive, torej varčno delovanje z nizkimi stroški.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov

Tudi toplotne črpalke, ki jih uporabljamo za ogrevanje prostorov, sicer ogrevajo vodo, ki se uporablja v toplovodnem ogrevalnem sistemu, razen izvedb, ki lahko neposredno ogrevajo tudi zrak. V vsakem primeru pride za te naloge v poštev prilagojena oprema, ki služi ogrevanju stanovanjskih in drugih prostorov.

Na voljo imamo več možnosti, ki se razlikujejo po zmogljivosti in zanesljivosti. Toplotna črpalka voda voda velja za najbolj zmogljivo in zanesljivo, a je tudi najdražja, poleg tega je ne moremo vgraditi prav povsod. Tako je toplotna črpalka voda voda primerna le za kakšne posebne primere, če potrebujemo visoko zmogljivost. Alternativo ponujajo toplotne črpalke zemlja voda in zrak voda. Obe varianti sta cenejši, poleg tega je toplotna črpalka voda voda tudi bistveno kompleksnejša od omenjenih alternativ. Izvedba zemlja voda potrebuje podzemne kolektorje, zrak voda pa je zelo enostavna in najcenejša, deluje namreč s pomočjo kompaktne zunanje enote za zbiranje energije iz ozračja.

Kategorije: Splošno