Med motorna vozila spadajo vsa vozila, ki jih poganja motor z notranjim zgorevanjem. To so tudi najpogostejša prevozna sredstva. Danes v to kategorijo spadajo tudi električna vozila, ki jih je čedalje več. Tudi za upravljanje z električnimi avtomobili potrebujemo izpit za avto.

Osnovna klasifikacija vozil

Po osnovni klasifikaciji vozil le ta delimo na enosledna in dvosledna vozila. Enosledna vozila so motorna kolesa različnih velikosti, ki pri vožnji naravnost puščajo le po eno sled. Dvosledna vozila pa so vsa vozila, ki imajo klasično štirikolesno zasnovo in za sabo puščajo dve sledi. V praksi med enosledna vozila uvrščamo tudi tricikle in motorje z bočnim prtljažnikom. Varna vožnja za motoriste je tako namenjena vsem enoslednim vozilom, vključno s tema posebnima kategorijama.

Izpiti za enosledna vozila

Enosledna vozila pri vožnji zahtevajo več spretnosti in fizičnega vložka. Zato imamo za njih več kategorij izpita, ki se razlikujejo po največji dovoljeni moči motorja in v nekaterih primerih tudi hitrosti. Če spada izpit za avto med relativno kratke in enostavne tečaje, pa je izpit za motor vedno nekoliko zahtevnejši in traja več ur. Motoristi spadajo med bolj tvegane udeležence v prometu, zato jih je potrebno dobro pripraviti na vse izzive. Varna vožnja za motoriste je spomladanski tečaj, ki je namenjen obnovitvi in osvežitvi znanja pri vožnji motorja. Ker motoristična sezona pri nas traja le v topli polovici leta, je zelo dobro, da pred novo sezono obnovimo znanje in osvežimo reflekse. Varna vožnja za motoriste se izvaja kot enodnevni tečaj v vseh centrih varne vožnje.

Dvosledna vozila – izpiti in tečaji

Najpogostejši tip dvoslednega vozila je seveda avtomobil. Izpit za avto je najpogostejši tip izpita za motorna vozila. Z njim pa poleg pravice za vožnjo avtomobila dobimo tudi dovoljenje za vožnjo mopeda s hitrostjo do 45 km/h (AM kategorija) in motokultivatorjev ter gradbenih strojev (G kategorija).

Kategorije: Splošno