Toplotna črpalka ne potrebuje veliko prostora. Vsaka toplotna črpalka ima dve enoti. Zunanjo bomo namestili izven hiše in potrebuje običajno dober meter prostora. Notranja enota, ki ima vgrajen tudi rezervoar za toplo vodo, bo velika približno tako kot domači hladilnik. To pomeni, da zadnjo ne bomo potrebovali veliko prostora. Postavimo jo lahko kamor si želimo. Seveda moramo upoštevati, da nas bo s svojim delovanjem lahko motila, zato je dobro tehtno premisliti, kam jo bomo pozicionirali. 

Toplotna črpalka je v veliko primerih nameščena kar v shrambo ali v utility. Kdor nima večje shrambe si jo lahko namesti tudi v kopalnico. Večina uporabnikov jo najraje namesti znotraj kurilnice, vendar to zaradi peči ni vedno mogoče. 

Toplotna črpalka, ki nima vgrajenega bojlerja pa je precej manjša in jo tako lahko namestimo tudi v kuhinjo, kjer jo ogradimo z omaro in tako postane neopazna. To je idealna rešitev za manjša stanovanja, v katerih le stežka najdemo ustrezen prostor za vse naprave, ki jih želimo uporabljati. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je lahko sofinancirana

Toplotna črpalka za sanitarno vodo nam bo veliko lažje dostopna, če bomo zaprosili za sofinanciranje, ki ga vsako leto omogoča slovenski Ekosklad. Ekosklad že leta podpira ljudi, ki se odločijo za energetsko varčne rešitve za dom in na omogoča nepovratne finančne pomoči, ki so vedno dobrodošle. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo se lahko ravno tako sofinancira kot ostale toplotne črpalke. Preden zaprosimo za subvencijo, pa se moramo pozanimati, ali je naše stanovanje v občini, kjer ni bilo predvidenega prednostnega načina ogrevanja, kot je na primer ogrevanje s pomočjo mestnega plina. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je prestavljena tudi na različnih spletnih straneh, kjer bomo dobili vse informacije o različnih cenah in o stroških vgradnje. Če ne bomo dobili odobrenega sofinanciranja, se bomo lahko odločili tudi za obročno odplačevanje, ki nam bo olajšalo celotni nakup. 

Kategorije: Splošno