Zrak, ki ga dihamo, je danes zaenkrat še brezplačen, zato je tudi eden od ne plačljivih virov energije, ki ga izkoriščamo za ogrevanje bivalnih prostorov. Izkoriščanje toplote zunanjega zraka za ogrevanje je danes postalo eden izmed najpogostejših načinov ogrevanja, saj je investicija v ta ogrevalni sistem danes že zelo dostopna, prav tako pa ne zahteva večjih gradbenih posegov v prostor. Zato je toplotna črpalka zrak voda, cena katere se lahko zelo razlikuje od njenih lastnosti, danes zelo iskan način ogrevanja.

 

Pred samim posegom pa se je kljub temu potrebno posvetovati s strokovnjaki na tem področju, saj je delovanje toplotne črpalke zelo odvisno tudi od ustrezne izbire. Kljub temu, da so takšne toplotne črpalke zelo zmogljive, previdnost ni nikoli odveč, saj je izbira odvisna predvsem od prostornine ogrevalnih prostorov in seveda naših želja. Toplotna črpalka zrak voda cena je zagotovo prava pot do najboljše ponudbe.

 

Toplotna črpalka odvzema toploto iz svoje okolice

 

Toplotna črpalka je naprava, ki toploto iz svoje okolice odvzema pri nižji temperaturi in jo nato stavbi dobavlja pri višji temperaturi. Okoliška toplota se lahko izkorišča iz zraka, podtalnice ali zemlje in se na ta način izrablja za ogrevanje ali pripravo sanitarne vode. Za to sicer toplotna črpalka potrebuje električno energijo, ki pa je pri najnovejših toplotnih črpalkah nižja, če bi jo primerjali s klasičnim načinom ogrevanja.

 

Na nek način je delovanje toplotne črpalke podobno hladilniku. Toplotna črpalka črpa toploto iz vira okoliške toplote in jo prek toplotnega izmenjevalnika oddaja v ogrevalni sistem. Pri tem je pomembna njena zmogljivost, ki vpliva na to, da za takšno pretvarjanje toplote porabi čim manj energije. Do nedavnega je veljalo prepričanje, da je toplotna črpalka primerna zgolj za ogrevanje sanitarne vode, vendar danes temu ni več tako in se uporabljajo poleg ogrevanja tudi za hlajenje prostorov.

Kategorije: Splošno