Traktorji so nepogrešljivi pri delu na kmetiji, najpogosteje pa se osredotočamo na tiste lastnosti, ki so neposredno povezane z uspehom pri delu ter možnostmi, ki jih traktor dopušča. A pri delu se pogosto soočimo tudi z izzivi, ki jih ni mogoče rešiti le z zmogljivostjo, temveč mora biti traktor dobro opremljen z opremo, ki omogoča delo v najrazličnejših pogojih.

Uporaba kmetijske mehanizacije

Pomembno je na primer, da je traktor združljiv z razno kmetijsko mehanizacijo, ki jo bomo pri delu uporabljali. Pri tem so nepogrešljivi kardani, ki omogočajo uporabo mehanizacije, a tudi drugi elementi pripomorejo k temu, da lahko traktor in priključke uspešno povežemo. Kardani izstopajo predvsem zato, ker imajo pri uporabi mehanizacije tudi aktivno vlogo, pravzaprav zelo pomembno. So dokaj obremenjeni in hitro se lahko zgodi, da pride do kakšnih težav ali poškodb, nenazadnje že zaradi obrabe ne moremo pričakovati, da bodo imeli kardani neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je pametno imeti kak kardan tudi na zalogi, da ga lahko enostavno nadomestimo. Prav tako se morajo ti skladati z raznoliko mehanizacijo, ki jo nameravamo uporabljati.

Oprema traktorja

Tudi na samem traktorju moramo imeti ustrezno opremo, ki bo omogočala nemoteno delo. To so recimo traktorske luči, ki imajo zelo pomembno nalogo. Čeprav večino dela opravimo podnevi, ko luči ne pridejo toliko do izraza, se pogosto lotevamo kakšnih opravil tudi v mraku ali celo ponoči, ali pa potrebujemo nekaj dodatne svetlobe. Močne traktorske luči so zato nujna oprema vsakega traktorja, tudi če ne predvidevamo dela v poznih ali zelo zgodnjih urah. Hitro se lahko zgodi, da ostanemo na terenu tudi po sončnem zahodu, ko je treba končati kakšno začeto delo, seveda pa traktorske luči pomagajo tudi pri uporabi kmetijske mehanizacije in nenazadnje tudi pri parkiranju in drugih osnovnih manevrih, tako da takšne opreme ne gre zanemarjati.

Kategorije: Splošno