Sistemska napaka na japonski borzi kripto valut je prikazala poskus dviga ogromnega števila Bitcoinov s strani njihovega uporabnika.  Kot poroča Reuters, je borza Zaif (upravlja jo podjetje Tech Bureau Corp iz Osake), zaznala napako v njihovem sistemu, ki je omogočala njihovim uporabnikom, da brezplačno opravljajo nakupe kripto valut.

“Vas zanimajo kriptovalute in kako jih lahko hitro, enostavno in predvsem varno kupite? Obiščite slovenskega ponudnika Kriptomat.io, kjer boste našli tudi obilno drugih uporabnih informacij!”

Ko so njihove stranke izvedele za to napako, se jih je v teh 20 minutah nekaj uporabnikov postreglo te sistemske napake. Kot pravi Asahi Shimbun, je ena stranka v tem kratkem času celo poskušala narediti dvig za 2.200 trilijonov Yen (20 milijonov USD) ter jih tudi hitro skušala prodati naprej.

Po poročilu Tech Bureau Corp, se je ta napaka zgodila 16. februarja. Skupaj je sedem njihovih strank pridobilo kripto valute popolnoma brezplačno.

Podjetje je pozneje prekinilo transakcije in popravilo saldo njihovih uporabnikov, pravi Asahi. Vendar pa vir Reuters namiguje, da se o korekciji še vedno pogaja z enim od sedmih uporabnikov, ki so poskušali brezplačno prenesti Bitcoine stran od Zaifove platforme.

Kot poroča Ashai, je vsaj ena stranka poskušala preprodati svoje Bitcoine, vendar je bila velika količina ponujene kripto valute kmalu opažena tudi zunaj izmenjave. Uradni predstavnik Tech Bureau se je opravičil nad napako in dejal, da bo podjetje sprejelo ustrezne ukrepe za preprečitev ponovitve takšnih težav.

Novice prihajajo v času, ko so japonske izmenjave že pod pritiskom zaradi tehničnih standardov, še posebej po dogodku, ki ga je izmenjava Coincheck utrpela januarja.

Državna finančna nadzorna agencija oziroma Agencija za finančne storitve je 16. februarja vlado prosila, da  opravi inšpekcijske preglede na številnih nelicenciranih borzah. Namen teh inšpekcijskhi pregledov naj bi zagotovil njihovo stopnjo varnosti in da je le ta na ustreznem nivoju. 

Včeraj je Reuters v poročilu navedel, da se po hekerskem napadu kripto borze Coincheck, skupina lokalnih kripto borz združuje v oblikovanje novega samoregulativnega telesa.

Kakšno je legalno stanje kripto valut v Sloveniji, lahko preberete v članku: Ali je Bitcoin v Sloveniji legalen?

Kategorije: Ostalo