Na trgu imate na izbiro več vrst lakov za parket. Lahko na primer izberete kislinski lak za parket, poliuretanski ali pa lak na vodni osnovi. Za uporabo je zagotovo najpreprostejši kislinski lak. Je izjemno obstojen in se hitro suši. Kljub temu pa je kislinski lak za parket med vsemi vrstami lakov najbolj škodljiv za zdravje. Posledično je takšna vrsta laka vse manj v uporabi.

Najobstojnejši lak za parket je poliuretanski. Tvori namreč najtršo zaščitno plast na lesu. Je pa les zato veliko zahtevnejši za samo vzdrževanje. Poliuretanski lak za parket namreč zahteva precej visoko vlažnost prostorov; to je okoli 60 %. Ker je na poliuretanski osnovi, je treba vsaj dober teden počakati, da se popolnoma posuši.

Na voljo vam je tudi lak za parket na vodni osnovi. Imenujemo ga tudi vodni lak. Njegova ključna prednost je ta, da ne vključuje nobenih strupenih snovi. V primerjavi s poliuretanskim lakom pa je veliko manj obstojen na udarce.

Učinkovito, hitro in natančno polaganje parketa

Če menite, da boste izbrani parket položili kar sami, najprej presodite, ali imate za takšno delo sploh dovolj izkušenj in znanja. Ker parketa najverjetneje ne polagate vsak dan, je zato še toliko pomembneje, da vam talno oblogo položijo strokovnjaki.

Polaganje parketa ne zahteva samo strokovnega znanja, temveč tudi največjo mero natančnosti. Le učinkovito položen parket vam bo lahko odlično služil vrsto let.

Za polaganje parketa si torej izberite dobrega ponudnika, ki ga lahko najhitreje najdete preko spleta. Na njem se namreč nahaja več kot dovolj dobre ponudbe. Cena za polaganje parketa je povsem dostopna. Z izbranim izvajalcem pa se lahko dogovorite tudi za nadaljnje sodelovanje. Čez nekaj let bo namreč treba parket ustrezno obnoviti, na primer obrusiti, polakirati, naoljiti ter podobno.

Sicer pa praviloma polaganje parketa poteka hitro. Za nekatere vrste parketov je značilno, da se jih lahko uporabi že takoj po polaganju.

Kategorije: Splošno