Pri izobraževanju in usposabljanju mladih voznikov se veliko pozornosti usmerja na voznike avtomobilov. To sicer ni nikakršno presenečenje, saj je kategorija B daleč najbolj priljubljena, poleg tega so osebni avtomobili v največjem deležu zastopani na naših cestah. A tudi kategorija A, ki pokriva motorje, je precej priljubljena in je po usposabljanjih veliko povpraševanja. Tako se pojavljajo tudi vprašanja o razlikah v primerjavi z usposabljanjem za vožnjo avtomobila. Ne samo pri izobraževanju in usposabljanju na avtošoli – v poštev pride tudi varna vožnja za motoriste in omejitve, ki veljajo za mlade voznike.

Varna vožnja za motoriste je obveznost, ki čaka novopečene prejemnike vozniškega dovoljenja. Po opravljeni izpitni vožnji je to še zadnja konkretna obveznost do pridobitve polnopravnega statusa na cesti. Ravno zato je pametno, da se o obveznostih pravočasno dobro pozanimamo in vemo, kaj pričakovati. Ker ne gre za obveznost, ki se opravlja v sklopu usposabljanja na avtošoli, je včasih nekoliko težje pridobiti vse potrebne informacije. Tako je varna vožnja za motoriste pogosto v celoti prepuščena iniciativi voznika, in to po letu dni ali več od zadnjega stika s formalnim usposabljanjem.

Na srečo je možno hitro najti nekaj več informacij, če se o tem znamo pozanimati. Tako je recimo zapisano, kdaj in kje se izvaja varna vožnja za motoriste, cena takšnih tečajev ter struktura programa. Velikih razlik v primerjavi z avtomobilskimi programi ni, na podoben način se izvaja tudi varna vožnja za motoriste. Cena je prav tako primerljiva, lahko pa so precej različne cene najema vozila za tiste, ki nimajo svojega. Na to je treba pravočasno pomisliti, da ne bodo nastali nepredvideni stroški, ki jih lahko prinese varna vožnja za motoriste Cena usposabljanja za kategorijo A je že tako višja kot za kategorijo B, ni pa velikih razlik v ceni posameznih dodatnih usposabljanj za obe kategoriji.

Kategorije: Splošno