Varnostna vrata se zelo razlikujejo od protivlomnih vrat. Vendar pa veliko ljudi še vedno ne pozna razlike med varnostnimi in med protivlomnimi vrati. Vsi si ob pogledu na ime varnostnih vrt ustvarijo vtis, da je to le drugi izraz za protivlomna vrata. Strokovnjaki nas zato že dolgo opozarjajo, da temu ni tako. Zato je pomembno, da si pred nakupom novih vrat, natančno pregledamo ponudbo in si preberemo karakteristike enih in drugih vrat. 

Varnostna vrata so torej drugačna v precej pogledih. Poudariti moramo, da so varnostna vrata običajno izdelana iz lesa. Nameščena so na lesene podboje. Vgrajeno pa imajo varnostno ključavnico, ki ima lahko tri zatiče ali pa pet zatičev. Malokdo pa ve, da omenjeni zatiči niso tako kvalitetni kot so pri protivlomnih vratih. 

Varnostna vrata so torej iz vidika varnosti precej slabša kot protivlomna, ki so opremljena z veliko boljšimi varnostnimi elementi. Poudariti moramo, da imajo protivlomna vrata vratno krilo izdelano iz jeklene konstrukcije. Tudi podboji vrat so jekleni, kar omogoča izredno varnost. Jeklo je izredno primerno za preprečevanje vlomov. 

Varnostna vrata  se tako s protivlomnimi ne morejo primerjati, saj se les veliko lažje uniči in odstrani. Omeniti moramo tudi, da imajo protivlomna vrata večtočkovno ključavnico. To je vrsta ključavnice, ki se ob vsakem poskusu vloma v stanovanje blokira. Poleg tega pa bo cilindrični vložek, ki je dodatno zaščiten s profilom, onemogočal ponarejanje ključev, ki je precej pogosto.

Varnostna vrata niso skorajda nič cenejša kot protivlomna, saj so izdelana iz lesa, ki je v Sloveniji še vedno precej drag naravni material. Pri nakupu novih vrat za stanovanje, se tako običajno vsem priporoča protivlomna vrata. 

Varnostna vrata pa se namešča v hiše, kjer ljudje raje vidijo lesena vrata kot jeklena. Vhodna vrata hiše morajo biti veliko bolj elegantna in lepa, kot vhodna stanovanjska vrata 

 

Kategorije: Splošno