Vodovodne inštalacije so izredno pomembne, prav tako pa je ključnega pomena tudi pravila namestitev, saj lahko v nasprotnih primerih pride do težav, kot so puščanje vode in poplave.

Kako narediti kvaliteten načrt in izvedbo vodovodne inštalacije?

Najprej je zelo pomembna izbira strokovnjaka, ki bo kvalitetno opravil delo. Namestitev vodovodne inštalacije nikakor ne sme biti narejena površno in na hitro. Preden se strokovnjak loti dela je potrebno narediti temeljit načrt v katerih so vse napeljave, od pipe do glavnega vodovodnega priključka. 

V načrt je potrebno združiti natančnost prav tako pa tudi varčnost, saj napeljava in namestitev vodovodne inštalacije žal ni tako poceni, kot se to zdi na prvi pogled.  To je možno doseči tako, da se prostori razporedijo pravilno, saj bo v tem primeru veliko manj vodov, razdelilnih priključkov in podobnih inštalacijskih materialov.

Prav tako pa pri namestitvi vodovodne inštalacije ne smete pozabiti na racionalno rabo energije, pod katero spada tudi pitna voda iz vodovodnega omrežja. Ločeni cevovodi za uporabo sanitarne vode iz zbiralnikov kapnice bodo polnili sanitarne kotličke, izpustne pipe in pralne stroje. S takšnim načinom bo poraba pitne vode občutno manjša, kar je tudi veliko bolj prijazno do okolja.

Katere materiale izbrati za vodovodne inštalacije?

Pri izbiri materialov je potrebno biti previden, saj so lahko nekateri materiali škodljivi zdravju. Največkrat se uporabljajo plastični materiali, ki imajo plastiko, katera ne škoduje zdravju. Za napeljavo vodovodne inštalacije z uporabo plastičnih cevi se uporabljajo različni materiali, za domače vodovodno omrežje se uporabljajo cevi iz zamreženega polietilena, za vročo vodo pa so  najbolj primerni materiali iz kloriranega PVC-ja in za pitno vodo cevi iz trdega PVC-ja.

Vodovodne inštalacije, ki so narejene in napeljane iz plastičnih cevi so veliko bolj napredne od ostalih materialov. Njihova življenjska doba je precej daljša, tako se ni potrebno ukvarjati še z dodatnimi stroški. Prednosti takega materiala je tudi, da nudi enostavno montažo, prav tako pa omogoča tudi lažji pretok vode.

Kategorije: Splošno