Ko se odločamo naredit vozniški izpit, je seveda pomembno tudi to, za katero kategorijo ga bomo opravljali. V kategorijo AM tako spadajo kolesa z motorjem in lahka štirikolesa. Če pridobimo dovoljenje za to kategorijo, potem imamo hkrati pokrito tudi dovoljenje za vožnjo z vozili kategorije G. Glavni pogoj je ta, da ima voznik dopolnjenih najmanj 15 let starosti.

Vozniški izpit kategorije B pa vključuje vsa motorna vozila, razen vozil kategorij A1, A2, A, F ter G, ki ne presegajo določene mase. Če imamo dovoljenje za to kategorijo, potem imamo tudi dovoljenje za kategorijo AM, B1 ter G.

Vozniški izpit kategorije A pa vključuje vsa motorna vozila na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in tudi trikolesa. Če imamo dovoljenje za to kategorijo, potem pokrivamo tudi kategorijo AM, A1, A2 ter G.

Center varne vožnje za vse voznike

Ne glede na to, katero dovoljenje uporabljamo, je pomembno, da na cesti pazimo in da damo varnost na prvo mesto. Na varnost pa dajo veliko poudarka tudi vse šole vožnje ter posamezna središča, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Center varne vožnje, ki jih je po Sloveniji kar nekaj, ponujajo izvajanje zakonsko predpisanih tečajev varne vožnje in tudi številne prezentacije novih modelov uveljavljanja avtomobilskih znamk. Namenjen je prav vsem voznikom za vse kategorije. Tovrstni centri so nadpovprečno dobro obiskani. Veliko podjetij se v vedno večjem številu odloča za tečaje varne vožnje svojih zaposlenih, ki jih napotijo v center varne vožnje. Še vedno pa najbolj po številu obiskovalcev izstopajo mladi vozniki.

 

Kategorije: Ostalo