Streha je ključni del hiše, ki jo varuje pred vremenskimi vplivi in omogoča, da obstane skozi celotno življenjsko dobo. Zato je strešna kritina bistvenega pomena za kvalitetno bivanje. Strešna kritina je del hiše, ki prva pride v stik s padavinami in jih usmerja v žlebove, kjer se odtečena voda zbere in teče naprej proti zbiralnikom ali sistemom za odvod meteorne vode. Poznamo več tipov kritine, ki se med sabo razlikujejo po uporabljenem materialu in kvaliteti postavitve. 

Glineni strešniki so najbolj tipična oblika, ki je v uporabi že več tisočletij. Vseeno pa so sodobni glineni strešniki po kvaliteti bistveno boljši od tistih, ki so bili v uporabi nekoč. Z ustrezno obliko omogočajo strešniki hitro in enostavno pokrivanje brez potrebe po sprotnem pritrjevanju. 

Poleg strešnikov iz gline se danes veliko uporablja tudi kombinirana strešna kritina iz umetnih bitumenskih mas. S svojo ugodno ceno predstavlja zelo dobro alternativo klasičnim kritinam, a je boljk zahtevna za polaganje. Trajnost take kritine je odvisna od kvalitete izdelave in pa seveda tudi uporabljenih materialov. 

Tretja varianta strešne kritine pa je pločevina. Pločevinaste strehe ponujajo dobro zatesnjenost in lahko trajajo zelo dolgo. Primerne so zlasti za bolj strme ali pa ravne strehe, kjer se s strešniki iz gline ne da povsem zadovoljivo prekriti strehe, saj so ti omejeni z najmanjšim in največjim kotom, pod katerim še nudijo zaščito.

Strešni prostori pa ravno tako kot drugi zahtevajo osvetlitev z naravno svetlobo. Zato se danes največ rabijo pvc okna, ki omogočajo dobre prihranke s svojo izolacijo. Strešna pvc okna se dobi v različnih izvedenkah, odvisno od tipa in namembnosti prostora pod njimi. Vse več ljudi se odloča tudi za kupolasta pvc okna iz polikarbonatnega stekla, ki zagotavlja povečano zaščito pred točo, a obenem prepuščajo še več svetlobe v prostor.

Kategorije: Splošno