Svoje najljubše izdelke običajno prepoznamo po imenu blagovne znamke. To je pogosto tudi odločilni dejavnik, ko se odločamo za nakup določenega izdelka, pri tem pa ima pomembno vlogo tudi to, ali gre za blagovno znamko s tradicijo ali pa je zgolj stopila na trg konkurence. Ne glede na to pa mora biti vsaka blagovna znamka registrirana pri Uradu za intelektualno lastnino, v nasprotnem primeru gre za resno kršitev.

Danes lahko na trgu zasledimo ogromno različnih blagovnih znamk. Te se razlikujejo med seboj predvsem v svojem videzu, imenu in obliki. Ker je blagovna znamka srce in duša vsakega podjetja, je pomembno, da je tudi skrbno zasnovana. Sestavljajo jo črke, besede, številke, figurativni elementi, trodimenzionalne podobe ali različne kombinacije barv. Z blagovno znamko dobi podjetje pravico do industrijske lastnine, zato je pomembno, da je edinstvena. To pomeni, da jo lahko registrirate le, če je popolnoma unikatna.

Z inovativno blagovno znamko dosežemo večji učinek

Če se odločite za registracijo blagovne znamke, morate vedeti, da celoten postopek prinaša tudi določen strošek. Ker pa se v večini primerov potrošniki z njo poistovetijo, se dolgoročno to zagotovo splača. Zaščita blagovne znamke namreč pomeni tudi zaščito intelektualne lastnine podjetja pred konkurenco, saj s tem pridobite izključno pravico za uporabo določenega znaka ali imena, ki ga ne sme uporabljati nihče drug.

Še pred registracijo blagovne znamke pa se je potrebno poglobiti v njeno zasnovo. Pri tem je potrebna tudi določena mera ustvarjalnosti in inovativnosti. Zapomnite si, da si bodo po blagovni znamki potrošniki najlažje zapomnili ime vašega podjetja. Seveda je pomembno, da blagovna znamka, ki ste si jo zamislili, še ne obstaja. Zato je potrebno pred njeno registracijo to tudi preveriti. Če takšne blagovne znamke, ki ste si jo zamislili, še ni, potem ni več ovir za vložitev prijave in njene registracije.

Kategorije: Splošno