Področje intelektualne lastnine je v Sloveniji dokaj dobro urejeno, postopki so hitri in enostavni, cene za registracijo blagovne znamke ali patenta pa zelo ugodne. A to velja le za zaščito znotraj države – zaščita intelektualne lastnine v tujini prinaša nekatere dodatne komplikacije, predvsem pa seveda dodatne stroške. Ker pa prijava patenta ali registracija blagovne znamke v Sloveniji ne nudita zaščite zunaj meja države, je včasih tudi to nujno.

Cena mednarodne zaščite

Registracija blagovne znamke v Sloveniji bo v najboljšem primeru stala 250 € za 10 let zaščite. Če želimo zaščito razširiti v tujino, imamo na voljo več različnih opcij, ki vplivajo tudi na ceno. Največ je odvisno od tega, v katerih državah želimo znamko zaščititi. Ena izmed ugodnih možnosti je zaščita v evropskih državah, ki jo dobimo v kompletu, medtem ko bo treba za svetovne države izbrati vsako državo posebej. Končna cena je odvisna od izbranih držav, a načeloma vsaj dvakrat višja kot registracija blagovne znamke v Sloveniji, prav lahko pa še več. Treba je upoštevati še to, da mednarodna prijava zahteva tudi dodatno pristojbino za posredovanje prijave, ki prinaša fiksen strošek 60 €.

Patenti v Sloveniji so urejeni podobno kot znamke. In kot znamke so tudi patenti v Sloveniji cenovno ugodni, v tujini pa nekoliko manj. Vzdrževanje patenta na tujih trgih lahko skozi leta prinese velike stroške, na katere je treba misliti že ob registraciji. Patenti v Sloveniji lahko pridobijo mednarodno zaščito na različne načine, v vsakem primeru pa je pametno, da postopke opravi usposobljen patentni zastopnik.

Kategorije: Storitve