Tla so v stanovanjskih prostorih praviloma najbolj obremenjena, saj po teh površinah redno stopamo. Hitro pride do obrabe, drgnjenja in praskanja, predvsem pa se ne moremo izogniti umazaniji, tudi kakšnim trdovratnim madežem. Obstaja celo možnost večjih poškodb in trajnih posledic, če ne izberemo ustreznih talnih oblog za dobro zaščito teh površin.

V različnih prostorih uporabljamo različne talne obloge glede na to, kakšen učinek želimo doseči. Za kar najboljšo zaščito so recimo ustrezne talne ploščice, ki jih uporabljamo tam, kjer pričakujemo največje obremenitve. Ploščice so zelo priljubljene v kuhinji in kopalnici, redno se uporabljajo tudi v predsobah in hodnikih. Keramične ploščice za kuhinjo so nujne, če želimo preprečiti tveganje pri pripravi hrane. Pogosto prihaja do mastnih madežev in druge umazanije, zato potrebujemo odporne materiale, pri katerih ne bo kakšnih večjih posledic. Kakovostne keramične ploščice za kuhinjo ponujajo izvrstno zaščito občutljivih površin. Kuhinjo bomo lahko redno čistili, torej lahko vzdržujemo visok higienski standard, dosežemo pa tudi višjo kakovost bivanja in boljše počutje v svojem stanovanju.

Talne ploščice se uporabljajo tudi v drugih prostorih. Vsekakor so keramične ploščice za kuhinjo dober primer, saj tam potrebujemo zaščito pred raznimi vplivi, tako pred madeži in umazanijo kot tudi pred tekočinami in podobnimi grožnjami. V kopalnici imajo ploščice vlogo zaščite pred visoko vlažnostjo in curki vode, v predsobi in na hodniku pa omilijo vpliv umazanije, ki jo nosimo v stanovanje z obutvijo.

Drugi materiali za dobro zaščito

Čeprav so talne ploščice zelo dobra izbira za učinkovito zaščito tal pred umazanijo in vlago, imamo na voljo še druge materiale. Zelo posrečene so lahko rešitve iz umetnih mas, pa tudi nekateri naravni materiali se dobro kosajo s temi obremenitvami. Morda gre omeniti epoksi tlake, ki slovijo prav po vrhunski zaščiti tal, a v stanovanjskih prostorih so te rešitve vseeno dokaj redke.

Kategorije: Splošno